Ann Ahlgren och en av de elefanter som hon kommunicerat med. Foto: Privat
1 av 3
Ann Ahlgren och en av de elefanter som hon kommunicerat med. Foto: Privat
Ann Ahlgren och en elefant i Thailand.
2 av 3
Ann Ahlgren och en elefant i Thailand. Foto: Privat
Ann Ahlberg och en av elefanterna hon har hjälpt i Thailand. Foto: Privat
3 av 3
Ann Ahlberg och en av elefanterna hon har hjälpt i Thailand. Foto: Privat

Ann från Sundsvall vill hjälpa utsatta elefanter i Thailand

"Man rispar dom med spikar i köttet"
6:41 min

Elefanter används som turistattraktioner i Thailand, bland annat för att rida på. Bakom den charmiga fasaden torteras dom redan från det att dom är barn. Ann Ahlgren från Sundsvall har varit där för att heala de traumatiserade djuren.

– Många turister har ingen aning om hur det går till innan man kan sätta sig på en elefantrygg eller innan en elefant börjar måla tavlor. 

Ann reste till Thailand för att hjälpa de elefanter som fritagits från de hårda förhållanden de ofta lever under och nu finns i Elephant Nature Park. Hon berättar hur det går till när en elefant tämjs för att bli turistattraktioner.

– Man skiljer elefantbebisen från sin mamma när den är ungefär två år. Man binder fast elefantens fötter och snabeln, elefanter kan döda sig själva och det är därför man binder fast snabeln. Elefanten får vara i så små utrymmen att den inte kan röra sig och sedan sätter man igång.

Ann berättar om långdragen tortyr. 

– Man slår elefanten med krokar. Man rispar dom i skinnet och köttet med spikar. Elefanten skriker och då trappas det upp. Man ska helt enkelt driva ut anden ur elefanten och kapa banden mellan elefanten och modern. Alla är med på det, även barn. Ju mer elefanten skriker desto mer trappas det upp. Man sticker ut ögonen på dom och det är fruktansvärt. Jag har gråtit väldigt mycket under den här resan.

Tortyren pågår under lång tid.

–  Inte bara en timme utan i dygn eller veckor med bara korta uppehåll. Elefantpojkarna har det värre för dom stretar emot under längre tid än flickorna. 

När slutar den?

– När elefantbebisen verkligen helt kapitulerar. 

Ann berättar hur hon hörde när en elefant började misshandlas. På båda sidor om Elephant Nature Park finns det turistparker med elefantridning.

– Vi hörde skriken. Tänk vilket trauma för de fria elefanterna i vår park att höra detta.

Plötsligt lyckades elefantbebisen rymma.

– Den sprang över floden och rakt in i vår park. Våra elefanter sprang för att omringa den lilla elefanten och skydda den. 

– Det var blod, det var frukantsvärt. 

Ann Ahlgren är healer och djurkommunikatör och ville hjälpa parkägarna att prata med elefanterna.

– Jag jobbar med att hela i första hand. Jag börjar med att tona in och fråga vad dom behöver hjälp med. 

Hon berättar att många elefanter bär på trauman, de har blivit slagna.

– Människor och djur är så lika. När vi får lätta våra ryggsäckar och berätta hur vi mår så lättar det och känns bättre. 

Hur går det till?

– Dom kan visa mig bilder, känslor och ord i mitt huvud. 

Hon berättar om mötet med elefanten Boloy.

– När jag skulle mocka stallet var det en elefant som stod kvar. Hon sade till mig att hon ville gå ut och klia sig mot det stora gröna trädet och att hon hade problem med nacken. 

Och det visade sig att hon gjort sig illa i en fallskada några månader tidigare. Därför hade inte parkägarna vågat låta henne gå ut och riskera att hon skulle ramla igen. 

– Men vi släppte ut henne och det första hon gjorde var att gå fram till det stora det gröna trädet i parken och kliade sig. 

Det här låter helt galet?

– Det här kan alla göra, det gäller bara att lyssna. Stilla sitt sinne. Om vi lär oss att lyssna till våra barn och djur kan vi lära oss ofantligt mycket. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".