Annelie Thorén, barnläkare i Sollefteå.
Läkaren Annelie Thorén tycker att landstinget Västernorrland måste bli bättre på att behandla barnfetma. Foto: Billy Abraha/SR

Projekt för att behandla barn med fetma i Västernorrland

1:33 min

Idag finns ingen samordnad verksamhet inom landstinget Västernorrland för att behandla barnfetma. Men barn- och ungdomsmedicin har nu sökt pengar till ett projekt för att starta ett sådant arbete.

Barn som har problem med fetma är ett stort problem i Västernorrland. Ungefär sex procent av alla barn mellan 6-16 år i Västernorrland har den typen av problem. Sammanlagt handlar det om ungefär 2000 barn, enligt statistik från landstinget Västernorrland.

Som läget är just nu finns ingen samordnad verksamhet för att behandla barnfetma i Västernorrland. Anledningen är att det helt enkelt saknas resurser för att jobba med frågan, men nu kan det snart ske en förändring. Barn- och ungdomsmedicin har sökt pengar till ett projekt där man ska jobba med att behandla barnfetma.

– Projektet går ut på att erbjuda barn och föräldrar ett program på tio veckor. Vi ska ge kunskap och verktyg för att uppnå förbättrade kunskaper när det gäller kost och motion, säger projektledaren och barnläkaren Annelie Thorén.

Vad skulle det innebära?

– Eftersom jag jobbar en hel del med barn som har fetma så vet jag att efterfrågan är stor, så jag tror att det skulle betyda jättemycket, säger hon.

Planen är att det inom projektet ska finnas en sjuksköterska, läkare, dietist, sjukgymnast och familjeterapeut. Det belopp som man har ansökt om är 2,1 miljoner kronor för ett år. Det handlar om medel från landstingets patientsäkerhets- och kvalitetsutvecklingsprojekt, och landstingsfullmäktige ska ta beslut i frågan i februari månad.

Rein Florell, verksamhetschef för barn-och ungdomsmedicin, som är den verksamhet som har sökt projektpengarna, tycker att det är viktigt att politikerna satsar på detta.

– Det är ett sätt för oss att se om vi kan hitta en slags form på en verksamhet som kan hjälpa de här patienterna. Sedan kommer det att utvärderas och då blir nästa fråga om det blir en varaktighet med det här arbetet. Men först och främst måste vi få projektpengarna förstås, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista