Mjölkkor i ladugård. Foto: Karin Malmhav/SvD/TT
1 av 2
Mjölkkor i ladugård. Foto: Karin Malmhav/SvD/TT
Familjen West i Nordingrå. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Familjen West i Nordingrå. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio.

Tvingas lägga ner mjölkproduktionen

4:04 min

I onsdag sänkte Norrmejerier ersättningen till bönderna ännu en gång. Nu tvingas Charlie och Paulina West att lägga ner sin mjölkproduktion efter fyra år.

– Vi har nästan gått in i väggen båda två. Ännu en sänkning gör att vi tar beslutet, säger Paulina West.

– Det här är något vi brinner för och något vi vill göra. Usch vad svårt beslutet var att ta, men nu är det gjort och det är en lättnad. Hjärtat blöder men lättnaden är stor, säger hon.

Läget har varit tufft under lång tid. Vintern har varit extra påfrestande då problemen staplats på varandra.

– Det har varit allt från frusen utgödsling, vatten som frusit, traktorerna har krånglat och vi har haft problem med blåbärssmak i mjölken som vi blivit tvungna att kassera, säger Charlie West.

Han har jobbat mellan 15 och 20 timmar om dagen, haft dålig sömn och en ekonomisk stress. Till slut håller det bara inte. Förra veckan sa kroppen ifrån.

– Jag var hos en kompis och skulle låna en traktor eftersom vår krånglade. Där började jag få huvudvärk och såg dubbelt. När jag började köra hem fick jag ryckningar i huvudet. Jag hade ingen kontroll och började skaka. När jag sedan kom hem började kroppen krampa ihop.

Charlie åkte in på sjukhus där han fick flera krampanfall, säger han.

Det var kroppen som sa tack och adjö. Nu får det vara nog.

På två år har Norrmejerier nu sänk ersättningsnivån till bönderna med totalt 70 öre per kilo mjölk. De tio öre som försvann i onsdags kommer att få allvarliga konsekvenser, menar Paulina West.

– Det är fruktansvärt många som redan nu har det jättetungt. Gårdar läggs ner hela tiden och det kommer nog eskalera i snabbare takt efter den här sänkningen, säger hon.

Orsaken till de låga priserna är bland annat att Ryssland och Kina slutat importera mjölkprodukter från Europa. Konkurrensen har också blivit hårdare från utländska lågprisprodukter.

– Vi måste ha ett högre mjölkpris, för det är där allting bottnar. Vi har inte råd att investera. Vi kan inte anställa för att avlasta. Vi har sämre mjölkpris nu än för trettio år sedan, säger Paulina West.

Nu planerar de istället att fortsätta med köttproduktion.

– Vi sinlägger korna och växlar om till köttproduktion. Det gör saken något lättare att vi slipper bilden av att slaktbilen hämtar mina 50 djur. Det skulle ta hårt och jag kan inte tänka på det utan att börja gråta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista