Media och allmänhet fick sitta med i sex minuter, sedan stängdes dörrarna för resten av rättegången. Foto Ulla Öhman
Media och allmänhet fick sitta med i sex minuter, sedan stängdes dörrarna för resten av rättegången. Foto Ulla Öhman

Ökat intresse för att bli vittnesstödjare i Sundsvall

2:44 min

Efter ett år i princip helt utan vittnesstödjare och stödpersoner verkar situationen ha vänt i Sundsvall. Ett 15-tal intresserade har anmält sig till ett informationsmöte ikväll.

Jan Bergquist som är engagerad inom Brottsofferjouren i Sundsvall säger att det kan uppfattas som skrämmande att komma till en domstol.

– Det är mycket formalia och sedan ska man också kanske möta en person som har varit svår emot än. Många vet heller inte hur det fungerar vid en rättegång, säger han.

Eftersom många känner ett obehag när de besöker en domstol så är det viktigt att ha vittnesstödjare och stödpersoner, enligt Jan Bergquist.

Det har det senaste året varit ont om vittnesstödjare och stödpersoner i Sundsvall. Men nu håller situationen på att förändras. Ett 15-tal intresserade har anmält sig till ett informationsmöte ikväll.

Vad tror du att det beror på att de nu har dykt upp personer som är beredda att bli stödpersoner?

– De vill göra nytta för sin medmänniska, säger Jan Bergquist.

Är det den största vinsten av att vara stödperson, att känna att man har hjälpt någon?

– Ja, att hjälpa en person som ska uppleva en svårighet är mer värd en pengar för många människor. Man känner verkligen att man har gjort nytta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista