Robert Olsson, ny chef för länsmuséet Murberget. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR
Robert Olsson, chef länsmuseet Murberget. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/SR

Robert Olsson: Satsa på kulturen i hela Västernorrland

2:33 min

Robert Olsson, chef för Länsmuseet Murberget, som snart byter jobb till jobbet som Kulturdirektör i Stockholm, ger sina bästa tips på hur Västernorrland kan utvecklas som kulturlän.

Vad tycker du? Ska Västernorrland satsa mer på kulturen? Tyck till i kommenteringen.

Av landstingets kulturbudget går de mesta pengarna till Scenkonst Västernorrland och Länsmuseet Murberget, men Robert Olsson skulle gärna se att pengarna fördelades ut i länet till andra kulturområden än de klassiska institutionerna.

Men då behöver man skjuta till pengarna så att inte kvalitetens dras ner på de gängse institutionerna.

– Vi är ett stort geografiskt län och vi vet att det inte alltid är lätt att resa till kulturen.

Ska de stora institutionerna turnera mer?

– Jag tycker att man ska stimulera nya kulturgrepp på andra ställen i länet. Om man tror på tanken att kultur skapar nya händelser så måste man föra in mer pengar i systemet, säger han.

Idag ligger ansvaret att betala ut stöd till kulturinstitutioner hos landstinget. Tidigare har staten avgjort vilka regionala kulturinstitutioner som är berättigade till statligt stöd, men nu är det landstinget som får pengarna och sedan beslutar om vilka som ska få ta del av dem. Diskussionen om kulturen ska ligga under landstinget är ständigt aktuell, då det finns de som menar att landstinget inte ska syssla med den typen av verksamheter. 

– Det spelar inte så stor roll vilken myndighet som fördelar pengarna, men min uppfattning är att kultur måste få kosta för samhället.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista