Isaring
Moskva nästa! Niklas Svensson, Ove Ledström och Stefan Svensson laddar som bäst upp för det VM äventyr som börjar i Ryssland den kommande helgen. Foto: Privat.

Förartrion som tar sikte på Moskva

4:15 min

En 57-åring och tre ungdomar. Så ser den svenska besättningen ut när VM i isracing börjar den kommande helgen. Tre av förarna hör hemma i Örnsköldsvik och i morron går bussen mot Moskva och de två första deltävlingarna.

VM i isracing består av 10 deltävlingar. Till tävlingarna har fyra svenska förare kvalificerat sig, tre av dessa återfinns i motorklubben i Örnsköldsvik. Stefan Svensson, 57 år, sonen Niklas 25 och så 18-årige Ove Ledström som bor i Nordmaling.

GP-serien som alltså är ett VM börjar i närheten av Moskva och i morgon tisdag rullar bussen iväg på den 175 mil långa resan.

Stefan Svensson har en diger meritlista som toppas av ett individuellt VM brons. Han om någon vet vad som väntar borta i Ryssland till att börja med.

– En mycket svår uppgift med tanke på att vi möter proffs, säger Stefan Svensson. De ryska åkarna är avlönade, åker motorcykel året runt och får all hjälp dom behöver.

Ove Ledström är bara 18 år gammal och betecknas som det stora svenshoppet inför framtiden. Två SM-bronsmedaljer har han åkt till sig så här långt i karriären.

– Jag åker till VM för att få rutin framförallt, att få vara med och åka i ett högt tempo, säger Ledström som fortfarande går i skola.

Niklas Svensson,25 år, går alltså i pappas fotspår. Ett silver i nordiska mästerskapen står högst på meritlistan så här långt.

–Klart att det betytt mycket att pappa kör isracing, jag hade nog aldrig börjat annars tror jag. Jag ser VM som tävlingar som gör mig säkrare i sporten.

Med på den här VM resan finns också Daniel Henderson som tävlar för Strömsund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista