Modospelare vid en bortamatch mot Växjö. Foto: Mikael Fritzon / TT
Foto: Mikael Fritzon / TT

Forskning om hjärnskakning pågår inom ishockeyn

0:54 min

Hjärnskakningar inom ishockeyn är ett erkänt problem. Just nu forskas det inom sporten för att man ska veta mer precis hur allvarlig en hjärnskakningar är.


Förra helgen tacklades Modospelaren Peter Öberg i huvudet. Han fick en allvarlig hjärnskakning och blir därmed borta från spel i många matcher. Han är bara en av många som skadats av just hårda tacklingar mot huvudet.

Inom ishockey pågår just nu forskning, tillsammans med sjukvården, för att ta reda på hur allvarlig en specifik hjärnskakning är.

– Man försöker hitta en markör, alltså en enzym eller något som reagerar och man har fått en del napp. Man har fem-sex substanser som ändrar sig utav smällen och man hoppas då att man kan bedöma hur allvarligt det är. Man är inte helt framme än, men man har en del lovande resultat, säger Göran Thorén, läkare hos Modo.

Det är mycket prat om skador mot huvudet inom ishockeyn. Är det mer prat om detta nu än tidigare?

– Vi har ju uppmärksammat det väldigt mycket nu. Vi hockeyläkare träffas två gånger om året och varje gång vi träffas så har vi den här punkten på dagordningen i och med att det blir ett hårdare och snabbare spel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista