Snöskoter
Snöskoter. Foto: Anna Ahlström/SR

Skoterförare ska alkotestas

2:13 min

Det finns en stark koppling mellan skoter- och fyrhjulingsolyckor och alkohol. Och efter rapporter om buskörning inne i några samhällen har polisen i Ånge nu bestämt sig för att ta tag i problemet.

Antalet skoter- och fyrhjulingsförare ökar och de olyckor som inträffar är starkt kopplade till alkoholanvändning bland förarna. Förra året avled en kvinna och en man i en alkoholrelaterad olycka utanför Matfors.

Nu vill polisen i Ånge ändra på det här och få slut på användandet av alkohol i samband med framförande av terrängfordon. Det kommer i första hand handla om information och utökade trafiksäkerhetskontroller. Där menar Krister Öst, gruppchef vid polisen i Ånge att de ligger lite efter.

– Vi får skämmas lite när det kommer till kontrollen av den här sortens fordon. Där har vi inte varit så framgångsrika kanske, säger han.

Han menar att olycksstatistiken pekar på att det finns en omfattande förekomst av alkohol bland skoter- och fyrhjulingsförare - men man har hittills inte kunnat bekräfta det.

– Vi tror oss veta det men man måste också kunna fånga dem. Och det ska vi göra ett försök till nu, säger Krister Öst.

En begränsande faktor i sammanhanget är att polisen i Ånge varken har skoter eller besitter de kunskaper som krävs för att framföra dem. I Jämförelse med fjällräddningen i Jämtland menar Krister Öst att behovet heller inte varit särskilt stort i Ånge. Å andra sidan, menar han, kanske årets satsning kommer att visa på annat. Så länge kommer kontrollerna ske till fots längs skoterleder, på bensinmackar och andra ställen där polisen vet att skoterförare samlas.

Krister Öst hoppas att satsningen ska skapa en ökad medvetenhet och i förlängningen också ett ändrat beteende.

Från Ånge Snöskoterklubb välkomnar man satsningen.

– Att de kollar lite grann gör ingenting. Om det är något som inte är bra är det väl bra att det kommer fram, säger Anders Rising, ordförande i föreningen.

Dock upplever inte han att det finns några problem bland skoterförare i Ånge.

– Jag har frågat runt och vi har inte fått in några sådana klagomål, säger han.

Att det skulle finnas en alkoholkultur bland skoterförare menar han också ligger i det förgångna.

– Det var varit så tidigare bland skoteråkare men nu är det mycket sällsynt att man ser onyktra förare, säger han. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista