Laserpekare Grön laser. Foto: Terje Bendiksby/TT
Foto: Terje Bendiksby/TT

Polisen varnar efter flera attacker med grön laser

2:31 min

Flera personer har beskjutits med grön laser i Härnösand den senaste tiden. Nu går polisen ut och varnar för konsekvenserna av att ha och använda sådana laserpekare, som kräver tillstånd. 

– Nu på slutet har det varit tre, fyra incidenter. Det är ständigt återkommande det här. Jag tror inte folk har förstått allvaret med att först och främst inneha en och sedan använda sig av den, säger Jan Aller vid polisen i Härnösand.

Laserpekare som har en viss styrka, oftast över 1 milliwatt, kräver tillstånd i Sverige sedan ett par år tillbaka. Lasern kan orsaka ögonskador om den riktas mot ögonen på någon. Därför har polisen sedan en tid

Den sorts gröna laserpekare som tros ha använts vid händelserna i Härnösand säljs inte ens i Sverige, enligt Jan Aller.

– De här får de tag på utomlands. Ibland är det oförstående föräldrar som köper till sina barn och ibland är det ungdomar som köper själva när de är utomlands. I många fall är det ren okunskap, men det gäller att ta reda på vad det är man inhandlar, säger Jan Aller. 

Det handlar om två olika sorters brott som man kan bli misstänkt för om man har och använder en sådan laserpekare. Dels är det olaga vapeninnehav om man inte har tillstånd, dels om man använder den bland människor så rubriceras brottet som försök till grov misshandel. 

– Det är lägst ett års fängelse i straffskalan och upp till sex år för försök till grov misshandel, så det är allvarliga brott, säger Jan Aller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista