Närbild på en komule. Foto: Ulla Öhman
Arkivfoto från en annan gård. Foto: Ulla Öhman/SR

Vanvårdade kor åt snö i kylan

Djuren gick ute i kylan utan torr och ren ligghall. Flera var avmagrade och hade torkat gödselpansar på kroppen. Nu krävs en lantbrukare i Ångermanland på åtgärder.

En man och en kvinna som driver en mjölkgård i Ångermanland krävs nu på omfattande åtgärder för att få fortsätta verksamheten.

När Länsstyrelsen gjorde en inspektion för några veckor sedan konstaterades flera brister. Bland annat hade djuren inte fått vatten utan åt snö i kylan, flera djur var kraftigt avmagrade, hade gödselpansar på kroppen, saknade torra och rena liggplatser och hade för litet utrymme, enligt regelverket.

Enligt Länsstyrelsen är det heller inte första gången, utan i flera omgångar sedan 2012 har djurägarna fått krav på sig att åtgärda olika liknande brister.

Länsstyrelsen förbjuder lantbrukarna att använda den undermåliga ligghallen, som både hade för lågt i tak och där golvet bestod av fruset gödsel vid inspektionen, innan bristerna åtgärdats.

Om lantbrukarna inte vidtar en lång lista med åtgärder, merparten omedelbart, kan det bli aktuellt att gå vidare med beslut om djurförbud och att djuren tvångsomhändertas, enligt Länsstyrelsens beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".