Alex, romsk tiggare i Sundsvall.
Alex, romsk tiggare i Sundsvall. Foto: Billy Abraha

Tiggeriutredning får kritik

Alex: Vi får ingen hjälp i Rumänien
1:00 min

Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson tycker inte att man ska "skänka pengar i muggen" till tiggare, utan istället ge pengar till de utsatta EU-medborgarnas ursprungsländer. Men detta får kritik av Alex, romsk tiggare i Sundsvall.

Det är bättre att pengar investeras i de utsatta EU-medborgarnas ursprungsländer än att "skänka pengar i muggen". Det menar regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson, som presenterade sin utredning om utsatta EU-medborgare idag.

Alex, som är rom från Rumänien, är kritisk till det som Martin Valfridsson har kommit fram till.

– Nej, jag tycker inte att det är bra idé. De pengarna som man ger till Rumänien kommer inte vi få ta del av. Jag förstår inte varför de säger så här och varför de vill stoppa tiggare, säger Alex, som varje vecka skickar hem pengar till sina två barn i Rumänien.

Vilken hjälp får ni i Rumänien?

– Ingenting, vi får ingen hjälp i Rumänien, säger han.

Martin Valfridsson sa även att han är tveksam till att kommuner erbjuder särskilda boplatser för de utsatta EU-medborgarna och att polisen måste "ta ett kliv framåt" för att komma åt de illegala bosättningarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".