Välkomnar utredning om EU-migranter

3:00 min

Tiggeriutredningen som presenterades idag välkomnas i Örnsköldsviks kommun.

– Jag tycker att det kommit ett bra underlag för fortsatta diskussioner, säger Lena Finne Jansson, samordnare i Örnsköldsviks kommun.

Regeringens nationella samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare presenterade idag sin slutrapport. Många kommuner har länge efterlyst nationella riktlinjer.

Rapporten föreslår bland annat att länsstyrelserna ska ansvara för samordningen för utsatta EU-migranter, och att länsstyrelsen i Stockholm ska få ett övergripande ansvar.

– Det blir lättare att få liknande riktlinjer i kommunerna. Det blir också lättare att samtala med varandra och det känns bra, säger hon.

Utredningen har kritiserats under dagen och väcker oro bland socialt utsatta romer i Västernorrland. Rapporten föreslår även att kommuner inte ska erbjuda särskilda boplatser för EU-migranter eftersom det blir mer attraktivt att komma till Sverige.

Nationella samordnaren menar vidare att det är bättre att skänka pengar till frivilligorganisationer i Rumänien.

– Jag förstår att det väcker oro, för man vet inte vad nästa steg blir, och det har jag förståelse för. Sedan när det gäller olovliga bosättningar, så stämmer det väl överens med sunt förnuft – man har inte rätt att bosätta sig på annans mark utan tillstånd, säger Finne Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista