Föräldrar måste bli bättre på att prata om känslor och sex med sina barn, tycker lärare i Sundsvall. Foto: TT
Föräldrar måste bli bättre på att prata om känslor och sex med sina barn, tycker lärare i Sundsvall. Foto: TT

Skolans samlevnadsundervisning följs upp dåligt hemma

1:14 min

Under den årliga och uppskattade "Kärleksveckan" på Mimerskolan i Sundsvall pratar och skapar åttondeklassare kärlek i olika former. Men lärarna Maria och Anna önskar att föräldrarna skulle ta ämnet vidare när eleverna kommer hem.

Kärleken är extra närvarande i undervisningen under en hel månad för åttondeklassarna på Mimerskolan i Sundsvall. Crescendot sker under under den årliga "Kärleksveckan" när elever och lärare pratar, frågar och skapar på olika sätt kring temat kärlek, sex och samlevnad.

Maria Eriksson Fors och Anna Öhrström är lärare på Mimerskolan och ser hur elevernas engagemang ökar i undervisningen under den här perioden.

– Det berör ju verkligen alla. Det finns inga lektioner där alla är så involverade och engagerade. Vi bygger samtal utifrån vad eleverna vill veta, säger Anna Öhrström.

Temat sträcker sig från skapande av konst med kärlekstema på bildlektionerna via diskussioner om känslor, tillit och respekt till mer tekniska frågor om sex under NO-lektionerna.

– Vi jobbar ju med det här jämt, det ingår i läroplanen, men det blir mer intensivt under den här perioden, säger Maria Eriksson Fors.

I en tid när könssjukdomar ökar och rapporter om offentliga sexuella övergrepp varit många så reses krav från en del håll om att öka och förbättra sex- och samlevnadsundervisningen i skolan. Anna och Maria håller med, men önskar också ett större föräldraengagemang i de här stora och svåra frågorna.

- Det är lätt att kräva mer av skolan men jag tycker att föräldrarna också har ett ansvar här. Vi måste få ett samspel med dem och jobba tillsammans, säger Anna Öhrström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista