Председатель профсоюза Коммуналь уйдет после скандалов
Председатель профсоюза Коммуналь Аннели Нурдстрем/ Annelie Nordström. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Anmäler Kommunal till Konsumentverket

2:38 min

Ett 30-tal medlemmar i Kommunal har vänt sig till Konsumentverket för att får tillbaka sina medlemsavgifter för att de menar att den inte använts till vad den var avsedd till.

Åtminstone två av anmälningarna kommer från Sundsvall, varav en från en undersköterska som vi kan kalla "Stina".

Hon känner sig lurad och tycker att pengar hon betalat i medlemsavgifter skulle ha kunnat använts till något bättre.

– Jag har betalat in drygt 35 000 kronor under de sex år jag jobbat. Jag tycker att mina pengar delvis har gått till annat än det Kommunal är till för. Jag vet inte riktigt vad de har gjort för mig. Jag har hade kunnat gjort mycket kul för de pengarna. Rest, gjort om i lägenheten, sparat...

I anmälan skriver "Stina":

Att mina pengar delvis har gått till annat än de ändamål som de är till för. De har utnyttjat sin makt istället för att pengarna ska gå till att jobba för högre löner för golvanställda.

– Det där var droppen, vi får inte så mycket från högre ledningen, att utnyttja golvanställdas pengar på det viset tycker inte jag är okej. Jag fick nog, berättar "Stina".

Kände du dig lurad?

– Ja, på något vis. Kommunal är inte till för det som har kommit upp.

Kommer du vara kvar i Kommunal?

– Jag tror att de kommer att ändra sin verksamhet och bara syssla med det de ska göra. Då kommer de få mitt förtroende men det är ganska lågt just nu.

Konsumentverket har alltså fått in ett 30-tal anmälningar som gäller fackavgifter till Kommunal men eftersom det handlar om ett medlemskap och inte ett konsumentavtal så har Konsumentverket ingen möjlighet att agera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista