Entrén till Hotell Hallstaberget, Sollefteå. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Landstingets revisorer var själva på Hallstaberget

Revisionsdirektör Bo Basun: Jag menar att jag inte brutit mot lagen
0:49 min

Nu visar det sig att även landstingets revisorer varit på Hallstaberget. En av de konferensanläggningar som saknar offentligt upphandlat avtal med landstinget. Trots att möten i första hand ska ske i landstingets egna lokaler för att spara pengar.

I maj 2013 hade Bo Basun, chef för landstingets tjänstemannarevisorer, möte med tre kollegor på Hallstaberget. Det kostade totalt 3 400 kronor för de fyra personerna, enligt fakturan. 

Samma månad hade också de sju andra personer från landstingsrevisionen en sammankomst på Hallstaberget. Den gången slutade konferensnotan på 11 300 kronor.

– I det här fallet hade vi en konferens som anordnas varje år för revisorerna i de fyra norra landstingen, säger Bo Basun.

Hur kommer det sig att ni valde en konferensanläggning, som landstinget inte har offentligt upphandlade avtal med?

– Ja vad ska jag svara på det. Det vet jag faktiskt inte. Skälet till att vi hamnande i Sollefteå har nog att göra med önskemål från revisorernas kollegor i de andra länen, säger Bo Basun.  

Varför inte använda landstingsägda Österåsen om ni ville vara i Sollefteå?

– Det var nog aldrig aktuellt tror jag och det har nog att göra med resor. Det ligger lite avsides Österåsen, även om det är en kort bit från Sollefteå.

Hur ser du på att du som ska granska hur verksamheten sköts inte själv följer lagen om offentlig upphandling?

– Jag menar att jag inte brutit mot lagen om offentlig upphandling. Det finns ju belopp, som du vet, när det gäller lagen om offentlig upphandling. Man kan göra en direktupphandling. Nu kommer jag inte ihåg hur det var i det här fallet. Det är ju tre år sedan. Men vi följer lagar och regler, hävdar Bo Basun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".