Kören Miranda övar med sin körledare Margareta Björklin. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Margareta Björklin är outstanding som körledare intygar körmedlemmarna. Foto Ulla Öhman
Fyra tenorer i kören Miranda. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Tenorerna tar ton. Foto Ulla Öhman

Kören Miranda sjunger allt - hela tiden!

"Det ger sån otrolig glädje och energi"
4:06 min

Det sägs att 600 000 svenskar sjunger i kör. Räknar man statistiskt så borde det innebära att det bara i Västernorrland finns 16 000 körsångare! 

Kören Miranda i Härnösand är en många körer i Västernorrland. Det är en amatörkör med tjugotalet medlemmar som sjunger allt mellan himmel och jord. Nästan alla medlemmar bor i Härnösand men ett par kommer hela vägen från Bollstabruk till övningar och uppträdanden.

Det är höjdpunkten på veckan när man får gå till kören och sjunga

På damsidan är det oftast kö för att få komma med i kören men på herrsidan behövs fler så intresserade herrar är välkomna, säger Gunilla Unander.

Lars Kågström sjöng i kör när han gick på en folkhögskola för 35 år sedan och bestämde redan då att han någon gång skulle sjunga i kör igen. Det dröjde ganska länge men nu är han förstabas i Miranda

Man kan komma hit efter en dag på jobbet och vara jättetrött men sedan gå härifrån med ny energi. Det låter som en klyscha men det funkar faktiskt så

Mikael Fichtel är tenor och hade ingen körvana men tog chansen. Han tycker att man lockas att gå utanför sina egna gränser när man börjar sjunga i kör.

När jag började för fem år sedan gick jag hem till min familj och lade mig över köksbordet och sa att jag är sämst. Men alla är så uppmuntrande så numera när man går från en träning så tycker man att man är bäst

Kören Miranda sjunger allt möjligt och vid alla möjliga tillfällen. De uppträder även sceniskt och det tycker Elisabeth Holm Löfquist om:

Man blir lycklig och utvecklas som människa när man sjunger i kör. Man vågar göra lite mer än det man gör privat


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".