Erik Sandberg, lokal samordnare för projektet Make Sense. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio
Erik Sandberg, lokal samordnare för projektet Make Sense. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio

Miljoner till social inkludering av utsatta EU-medborgare

1:05 min

I förrgår presenterades tiggeriutredningen som bland annat säger att barn till EU-migranter inte självklart ska erbjudas skolgång i Sverige och att kommuner inte ska upplåta mark för tillfälliga boplatser. Samtidigt startar projektet Make Sense som ska stödja social inkludering hos utsatta EU-medborgare.

– Det viktiga är att man ökar möjligheterna i hemländerna men det är minst lika viktigt att öka värdigheten medan man är här, berättar Erik Sandberg som är lokal samordnare för projektet. 

Umeå, Örnsköldsvik och Sundsvall är med i projektet som ägs av Kommunförbundet. 

Vad Make Sense kommer att jobba med konkret är inte klart än. Som exempel säger Erik att EU-migranterna, precis som alla andra, vill kunna ha möjligheten att söka jobb. 

– Men i huvudsak handlar det om att kunna tvätta, personlig hygien och sådana saker. Men också en mängd information om vilka rättigheter och skyldigheter man har här. 

Inom ramen för projektet ska det bildas mötesplatser öppna för EU-migranterna själva men också för de ideella organisationer som också är med i projektet.

– Det gäller att hitta vettiga sätt att förstå varandra och vilka behov dom har och göra något vettigt utav det. 

EU-projektet kostar totalt 10,7 miljoner kronor och ska pågå i tre år. Av det får Sundsvall och Umeå 2 575 000 miljoner vardera och Örnsköldsvik något mindre. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista