Det här är ett av konstverken som landstinget vill ge bort (och vet var det hänger). Det köptes in av landstinget för 20 000 kronor 1988 och heter Tara-Tekke II av Margareta Klingberg. Foto Ulla Öhman/SR
Det här är ett av konstverken som landstinget vill ge bort (och vet var det hänger). Det köptes in av landstinget för 20 000 kronor 1988 och heter Tara-Tekke II av Margareta Klingberg. Foto Ulla Öhman/SR

Offentlig konst på rymmen

1:30 min

För 25 år sedan glömdes landstingets konst kvar i lokaler som kommunerna tog över. Nu vill landstinget skänka bort den till kommunerna men vet inte riktigt var alla konstverk finns.

Vet du om någon konstgömma i en kommunal verksamhet? Vet du att det står en hög med tavlor i ett kontorsförråd eller vet du att konstverk har blivit stulna? Hör av dig!

Det var under ädelreformen och psykädelreformen på 90-talet när kommunerna tog över ansvaret för vård och omsorg om äldre och om psykiskt sjuka från landstinget som den här märkliga händelsen tog sin början. Det gjordes skatteväxling mellan landsting och kommuner och det skrevs avtal om hur personal och lokaler skulle följa med till kommunerna.

Men en sak glömde man bort – konsten, tavlor och andra konstverk – som hängde i lokalerna.

Nu har det gått över 20 år och landstinget bedömer att det skulle bli för dyrt att hämta in och inventera konsten. Trots att det finns listor på alla konstverk så vet man inte hur mycket som fortfarande finns kvar.

Byggnader har lämnats och man har byggt nya, nya verksamheter har kommit och andra försvunnit. Personal har bytts ut, även den som har till ansvar att se över konsten.

Vi vet inte exakt ner till enskilda konstverk och vi vet inte vad de är värda

Var tavlorna nu hänger och i vilket skick de är – och om de alls finns kvar – det vet alltså ingen säkert. De som ansvarar för konsten idag var knappt födda när de här tavlorna blev kvar i det som nu blev kommunens lokaler. Deras föregångare har slutat jobba. Inventeringslistor finns kvar men är troligen väldigt inaktuella.

Bara i Sundsvalls kommuns lokaler kan det finnas mellan 500 och 700 konstverk och att inventera och ta in allt och magasinera och reparera det som är trasigt, det skulle helt enkelt bli för dyrt för landstinget.

Därför har landstingsfullmäktige fattat ett principbeslut att nu skänka den här konsten till kommunerna. Man tycker att den bäst kommer medborgarna till del genom att få hänga kvar där den finns, men som huvudskäl i beslutet anges kostnaderna.

Det skulle kännas hemskt att gå in och rensa rent på konst i kommunernas lokaler. På det här viset fortsätter den komma personal och brukare till del.

Men efter så här lång tid vet man alltså inte riktigt vad det är som man ger bort och därför skrevs det in i principbeslutet att en motprestation skulle vara att kommunerna tog på sig att inventera konsten och sedan låta landstinget veta vad man skulle stryka från sina listor.

Men flera kommuner som Sveriges Radios reporter talat med säger att inventeringen skulle bli så omfattande att man måste anställa personal för den och att det inte är säkert att man vill ta emot gåvan på de premisserna.

"Vi vill veta vad det är vi får" säger en kommunrepresentant till P4 Västernorrland.

Nina Tenskog säger att det måste träffas överenskommelser med de olika kommunerna och att det får bli en förhandlingsfråga om hur man ska inventera.

Hon har gjort några pilotbesök i några lokaler och säger att på vissa ställen hänger allt kvar som det gjorde på 90-talet men på andra ställen har en hel del konst gått förlorad eller förstörts.

Det kan också vara så att en del konst är stulen. Det torde ha varit lätt att plocka ner och ta hem en tavla som ingen riktigt har koll på. Men Nina Tenskog tror inte det är särskilt vanligt. Ofta hittar man först inte all konst vid inventeringar men sedan brukar den dyka upp, undanställd i ett förråd eller stående bakom en dörr.

Vet du om någon sån här konstgömma där det står en hög med tavlor i ett förråd eller en trasig skulptur på en hylla i en skrubb. Tipsa oss!

Mer om det här i P4 Västernorrland 7.40 samt senare idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista