Badbassäng Foto: Elenor Nordström
Foto: Foto: Elenor Nordström

Himlabadet kommer att kameraövervakas

Himlabadets ansökan om att kameraövervaka vattenrutschkanan Magic Eye har bifallits av Länsstyrelsen. Fyra kameror som kan övervaka hela vattenattraktionen.

Himlabadet i Sundsvall lämnade för en tid sedan in en ansökan till Länsstyrelsen Västernorrland om att få kameraövervaka en av sina vattenrutschkanor, Magic Eye.

Nu har Länsstyrelsen beslutat att godkänna fyra kameror som bevakar hela banas längd. Bilderna ska användas för att förebygga och utreda brott, samt upptäcka eventuella olyckor i banans täckta delar.

I sin ansökan skrev Himlabadet att man ville visa bilderna på en skärm i början av attraktionen, för allmänheten med andra ord.

– Det tyckte vi inte var en bra idé, säger Johan Åkesson på Länsstyrelsen. Däremot bifaller vi att bilderna endast visas för badvakter och eventuellt brottsutredande personal.

Filmerna får sparas i tre månader, enligt länsstyrelsens beslut, som kan komma att överklagas av datainspektionen. 

Himlabadet uppger i ansökan att de vill förhindra att ofredanden sker i rutschkanan. När P4 Västernorrland går igenom fällande domar för ofredanden så ter det sig tämligen säkert att åka rutschkanan Magic Eye. Inte en enda dom finns för ofredande som ska ha skett där. 

En dom finns från 2015 där en flicka ska ha blivit ofredad av en man i 20-års åldern under en ungdomsfest på Himlabadet men detta ska då ha skett på en bänk i strömmen och inte i Magic Eye.

Ytterligare en dom finns från 2011 då en 24-årig man blottade sig för två flickor i 12-års åldern och ska ha simmat in i dem i passagen mellan ute- och innebassängen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista