Silvia Sandin Viberg och Malin Larsson.
Silvia Sandin Viberg, socialdirektör i Sundsvalls kommun, och Malin Larsson, socialnämndens ordförande i Sundsvall. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Nattbemanningen på Skottsundsbackens äldreboende ses över igen

2:30 min

Förslaget om att bara ha en personal under nattetid på äldreboendet Skottsundsbacken kommer inte att bli av. Det säger socialnämndens ordförande Malin Larsson.

Igår berättade vi om äldreboendet Skottsundsbacken som ligger drygt en mil söder om centrala Sundsvall.

Det finns förslag om kraftig nerdragning av personal nattetid - en person skulle ta hand om 39 personer. Men förslaget kommer inte att bli verklighet.

– Det är inte okej med en personal på tre avdelningar. Man kommer att få se över det igen och komma med ett nytt förslag, säger Malin Larsson.

Du kan alltså garantera att det inte blir så?

– Ja, det kommer inte bli en personal på 39 personer, säger hon.

Silvia Sandin Viberg, socialdirektör i Sundsvalls kommun, är även hon inne på att förslaget inte kommer att bli verklighet.

– Malin har varit tydlig och jag har varit tydlig med att vi inte kommer att godkänna ett schema där man är ensam med 39 brukare, säger hon.

Vad är rimligt då? Hur många ska man vara då?

– Det är svårt att säga ett exakt tal. Det beror på vad de enskilda har för behov. Men det är inte rimligt att vara 39 brukare på en personal, säger Silvia Sandin Viberg. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista