Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Tomatodling i ett växthus. Foto:Jan Voitas/TT
Tomatodling. Foto:Jan Voitas/TT

Är ekomat en bluff?

"Ekologisk mat är bättre för både miljön och hälsan"
2:27 min

Försäljningen av ekomat i Sverige ökade med 39 procent i fjol, vilket var den högsta ökningstakten i världen enligt Ekoweb. Men i helgen kom nyheter om att ekomaten inte alls är bättre för varken hälsa eller miljö - den är bara dyrare. Vad ska man tro?

Sammanlagt såldes ekologiska livsmedel för 21,5 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 15,5 miljarder 2014. Allra mest ökade försäljningen på Systembolaget. Det här rapporterade svenska medier om förra veckan.

Samtidigt kom en omfattande forskningsrapport om det ekologiska jordbrukets påverkan på miljön. Den kommenterades av forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som bland annat sade att ekologiska odlingar kommer att leda till svält. Förvirring uppstod.

Är ekomat en bluff?

– Nej, säger Daniel Öhman som är programledare för Matens Pris i P1.

– Grejen är att man har missförstått studien. Om man läser hela rapporten kan man se att ekologisk mat är bättre för både miljön och hälsan så jag förstår inte var dom fått detta ifrån. 

En av forskarna på SLU säger att handeln tjänar på att sälja en dröm eller en känsla, är det inte så?

– På ett sätt har han rätt. Många vill ju göra gott och då har man det ekologiska som man kan välja. Men det är väl inget fel på att försöka sälja en dröm. För man kan säga att omvänt så håller det sätt som vi producerar mat på idag att förvandlas till en mardröm.

Daniel Öhman menar att det inte går att fortsätta producera mat som vi gör idag. 

– Det är under en kort parentes av jordens tid som vi kunnat plocka ut en massa kväve ur luften för att göra konstgödsel och vi plockar fosfor ur marken. Det här har gjort att vi passerat planetens gränser. Det har lett till algblomning, döda bottnar och vattnet har börjat ta slut på grtund av att vi odlar för intensivt i de här systemen. 

Forskare säger också att ekoskördar ger avsevärt mindre avkastning. Men matproduktionen måst öka med 70% fram till 2050 och att ekologisk odling därför kommer att leda till svält.

Stämmer inte det?

– Nej. Orsaken till att matproduktionen inte räcker till är att vi äter för mycket kött. Mer än hälften av jordbruksmarken utöver betesmarken går åt till att odla foder till djuren. Äter vi mindre kött räcker odlingsmarken till. 




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".