Ragna Fredin, bibliotekarie i Timrå
Ragna Fredin, bibliotekarie i Timrå. Foto: Anna Ahlström/SR

Här kan du låna en svensk på biblioteket

1:23 min

På Timrå bibliotek lånar man numera inte bara ut böcker utan även människor. Det är nyanlända som får låna personer som bott i Sverige länge och tvärtom. Sedan tidigare finns det ett liknande projekt i Sollefteå.

Ragna Fredin, bibliotekarie i Timrå, har varit med och startat upp satsningen.

– Det är svårt för många nya svenskar att få kontakt med svenskar som redan bor här. Man rör sig i olika miljöer träffas kanske inte naturligt, men det här blir kan skapa broar mellan olika kulturer, säger hon.

I Sollefteå, där projektet varit i gång i ett par månader, har intresset att bli utlånad varit stort. Ett 20-tal personer finns idag i deras utlåningsbank.

Ofta brukar det handla om att träffas en gång i veckan, i ungefär en timme, sitta ner och prata, ta en promenad eller ta en fika. Ragna Fredin tror att det här kan ge mycket för både de som är nya i Timrå och de som bott här länge.

Det är oerhört berikande att lära känna nya människor från nya personer. Hela samhället skulle vinna på om fler liknande projektet drogs igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista