Josef Wiklund och Ewa Lindstrand från presskonferensen om framtiden för polisen i Timrå. Foto: Ulla Öhman/SR
Josef Wiklund och Ewa Lindstrand från presskonferensen om framtiden för polisen i Timrå. Foto: Ulla Öhman/SR

Två poliser blir kvar i Timrå

2:33 min

Polisens omorganisation har nu kommit till Timrå. Polisstationen läggs ner men det kommer att bli två poliser kvar. I vilken lokal är ännu inte klart.

Idag finns fyra poliser som jobbar med utredningsarbete på polisstationen i Timrå. Vid utryckningar utgår polisen idag från stationen i Sundsvall. Nu flyttas alltså utredningsverksamheten till Sundsvall och polisstationen läggs ner.

– Utveckling eller avveckling? Polisen genomgår en stor förändring och förutsättningarna är inte vad de var. Vi har inte den möjligheten att besätta polisstationen i Timrå så som det en gång var, säger Josef Wiklund, chef vid Polisen i Medelpad. 

Wiklund berättar att det idag endast är poliser som jobbar med inre utredningar som finns i Timrå. Då har man svårt att leva upp till efterfrågan från orten på att hjälpa till med lokala frågor.

– Vi ska kunna möta upp lokala problem som platser med problematik, en skola som behöver stöttning eller missbruk i centrum och det är inte en förmåga vi har idag i Timrå. Då blir det här en förbättring mot för idag.

Som ersättning vill polisen nu istället ha två poliser som jobbar i yttre tjänst i Timrå. De ska jobba med allt från skolbesök till trafikövervakning och besitta en god lokalkännedom, enligt Wiklund. Tanken är att det ska bli en känsla av forna tiders kvarterspoliser. Att det blir två poliser som medborgarna känner igen och lär känna. Det är viktigt att poliserna syns ute och inte att deras tid kommer att ätas upp av administration.

– Skriva anmälningar kommer de att göra men min förhoppning är att det här kommer att vara poliser man kommer att känna igen. De måste vara välkända för de som bor i Timrå, säger Wiklund.

Lokal är ännu inte klart men enligt Josef Wiklund vill man sitta nära kommunala verksamheter som till exempel räddningstjänsten.

Trots att stationen försvinner och bemanningen halveras verkar Timrå kommuns kommunalråd, Ewa Lindstrand (S), ändå rätt nöjd över det förslag som polisen nu jobbar vidare med. 

– Det är viktigt att vi har tillgängliga och synliga poliser och att de kan jobba trygghetsskapande, säger Ewa Lindstrand, som tycker att två poliser ute är bättre än fyra inne.

– Ja, det tycker jag faktiskt, utifrån ett medborgarperspektiv. Det medborgarna efterfrågar är synligheten. Att man ser polisen, att de finns tillgängliga och att vi kan skapa ett bollplank mellan medborgare, kommunen och polisen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista