Lina Norberg Juuso i karesuandokolt. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio
Lina Norberg Juuso i karesuandokolt. Foto: TullaMaja Fogelberg/Sveriges Radio

Jakt- och fiskerätt till samerna i historisk dom

2:07 min

I veckan kom en dom i Gällivare tingsrätt. Det uppmärksammade pilotfallet handlar om vilka som ska få bestämma om jakten och fisket i fjällområdena - staten eller samerna. Och samerna vann vilket betyder att Girjas sameby nu har ensamrätt till jakt och fiske inom samebyns område.

– Den betyder jättemycket för dom inom Girjas sameby och många ser det också som en samisk seger, att man får rätt till den mark man varit på av hävd. Det säger Lina Norberg Juuso som är same och bor i Härnösand.

Men samtidigt som domen ses som ett erkännande av samiska rättigheter väcker den oro bland jägare som inte är samer.
– För många som bor i dessa områden är jakten och fisket otroligt viktigt. Skulle det bli andra än länsstyrelserna som förvaltar jakten uppstår oron att man förlorar möjligheten att jaga eller att det blir dyrare, säger Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet till TT

Lina Norberg Juuso ser också att läget är komplicerat.

– Risken är att om folk inte behåller sitt förnuft så blir det en polarisering och det får det inte bli. Folk måste hålla huvudet kallt. 

Ordföranden för samebyn, Matti Berg, var känslosam när han i en intervju i Ekot förklarade hur det kändes att få bekräftelsen. Jägarförbundet sade att man inte vet hur det kommer att bli, men att det kan bli bra.  

Hur är kommunikationen mellan samer och ickesamer? 

– Den blir bättre och bättre och bättre. Men jag tror att dom som är offentliga personer bland både samer och ickesamer tydligt måste säga att dom står upp för varandra och respekterar varandra. 

I och med den här domen tycker Lina Norberg Juuso att det behövs en samisk sanningskommission. 

– Man borde utreda statens förtryck och agerande mot samerna och jag tycker att den här domen tyder på att det behövs en sådan.

I morgon firas samernas nationaldag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista