Darfur United-spelarna Yusef Mahamat Abdallaha och Mohammed Adam Abdallah kramar om varandra efter beskedet att de får stanna i Sverige.
1 av 3
Darfur United-spelarna Yusef Mahamat Abdallaha och Mohammed Adam Abdallah kramar om varandra efter beskedet att de får stanna i Sverige. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Stor glädje i Darfur United som hoppade av VM för att söka och slutligen beviljas asyl.
2 av 3
Stor glädje i Darfur United som hoppade av VM för att söka och slutligen beviljas asyl. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Charlotta Lagnander vann matchen mot Migrationsverket. Foto: Gusten Holm / Sveriges Radio
3 av 3
Charlotta Lagnander vann matchen mot Migrationsverket. Foto: Gusten Holm / Sveriges Radio

Avhoppande fotbollslaget Darfur United får stanna

1:34 min

För ett och ett halvt år sen försvann 13 fotbollsspelare från laget Darfur United mitt under alternativa fotbolls-VM i Östersund. Samtliga sökte politisk asyl i Sverige och nu står det klart att samtliga asylsökande i laget beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige. Två av avhopparna bor nu i Sundsvall.

Gävleborgsjuristen Lotta Lagnander har varit spelarnas offentliga biträde under asylprocessen och glädjen var stor när hon vid en presskonferens i Ljusne i dag kunde möta spelarna och offentliggöra beskedet.

– Äntligen har alla asylsökande i laget fått uppehållstillstånd. Det känns fantastiskt bra, säger hon.

Darfur är en region i västra Sudan som varit svårt krigshärjad och fotbollslaget Darfur United är ett välgörenhetsprojekt som stötts av FN. Spelarna togs ut från flyktingläger i området på gränsen mellan Tchad och Sudan.

Men under VM ConIFA World Football Cup i Östersund för ett och ett halvt år sen så försvann flera spelare plötsligt ur laget Darfur United. I stället för att åka hem valde 13 spelare – så gott som hela laget – att begära asyl i Sverige.

Lotta Lagnander som alltså företrätt spelarna i asylprocessen hävdar att dagens glädjebesked är resultatet av just ett lagarbete:

– Vi har gjort det här tillsammans! Det har varit en lång och nervös väntan så nu är vi förstås alla jätteglada!

Lotta Lagnander berättar att det är första gången de träffas efter uppbrottet. Spelarna skingrades och har bott på asylboenden runt om i Norrland där de väntat på besked om uppehållstillstånd.
Saddam Hussein Adine är en av tre spelare som bor i Söderhamn.

– Livet känns jättebra när man fått uppehållstillstånd.

Spelarna hoppas att Darfur United ska kunna spela ihop igen, men flera spelare har hittat klubbar där de bor.

– Jag och Ismail spelar med Sandarne, och min kompis spelar med Ljusne, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista