Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Henrik Montgomery/TT
1 av 2
Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Foto: Henrik Montgomery/TT
Helen Otterström, trygghetssamordnare i Sundsvalls kommun. Foto: Billy Abraha/SR
2 av 2
Helen Otterström, trygghetssamordnare i Sundsvalls kommun. Foto: Billy Abraha/SR Foto: Billy Abraha/SR

Handlingsplan mot våldsbejakande extremism saknas i Västernorrland

2:31 min

Ingen kommun i Västernorrland har tagit fram och antagit en handlingsplan om hur man ska jobba mot våldsbejakande extremism. Det trots att den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har uppmanat kommuner att ta fram en plan. 

Enligt Mona Sahlin, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, är det viktigt att kommuner tar fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Men det är fortfarande ingen kommun i länet som har tagit fram en handlingsplan.

Sundsvall och Timrå är de kommuner i länet som har kommit längst i arbetet med att ta fram en plan. 

– Vi har fått till ett förslag till en handlingsplan som Trygghetsrådet har ställt sig bakom. Nu ska den in i den politiska delen av kommunen, säger Helen Otterström, som är trygghetssamordnare i Sundsvalls kommun och som har jobbat med handlingsplanen.

Än så länge är det oklart när politikerna kan ta ett beslut om att klubba igenom handlingsplanen, men Bodil Hansson (S) som är ordförande i Trygghetsrådet och vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall, säger att ambitionen är att det ska ske innan sommaren.
– Nästa steg som vi ska gå in i är själva genomförandet. Då handlar det om att få med sig alla förvaltningar som är berörda och att vi får det stöd som krävs för att arbeta med frågan, säger Helen Otterström.

I Sundsvalls kommun har både Moderaterna och Liberalerna skrivit en motion om vikten av att få fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.
– Det viktiga nu är ju det som görs. Att vi har en handlingsplan framtagen så fort som möjligt och att vi kan jobba efter den. De som bor i Sundsvall ska veta att det åtminstone inte är några risker som uppstår på grund av att den kommunala verksamheten missar att göra undersökningar av olika slag. Det är bra att vi gemensamt tar tag i det här nu, säger Stefan Falk, gruppledare för Liberalerna i Sundsvalls kommun.

Även i Timrå kommun finns ett färdigt förslag till en handlingsplan. Förslaget ska presenteras för förvaltningscheferna den 19 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista