Ramja, musiklärare från Syrien, med sin dotter Yervan.  Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
1 av 3
Ramja, musiklärare från Syrien, med sin dotter Yervan. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Erik Fällmer, samordnande rektor för nyanländarverksamheten i Kramfors, på besök i öppna förskolan i Nora. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
2 av 3
Erik Fällmer, samordnande rektor för nyanländarverksamheten i Kramfors, på besök i öppna förskolan i Nora. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Ramja musiklärare från Syrien besöker öppna förskolan i Nora. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
3 av 3
Ramja musiklärare från Syrien besöker öppna förskolan i Nora. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Syrisk musiklärare får chans i Kramfors

4:34 min

Ramja är utbildad musiklärare från Syrien. Just nu bor hon på ett asylboende i Nora. När hon besökte öppna förskolan tillsammans med sina två barn Ibrahim 6 år och Yervan 16 år kom hennes dröm om att få praktisera som lärare och få ett piano att öva på, ett steg närmare mot att förverkligas.

Av de tusentals männsikor som söker skydd i Sverige har många utbildningar det tar lång tid att validera, alltså att utbildningarna ska översättas så de även gäller i Sverige.

Civilingenjörer, läkare, advokater som kör buss och utbildade hantverkare med mångårig arbetsliverfarenhet kan i stället få plocka skräp eller sitta sysslolösa i väntan på att deras alsylansökan ska behandlas - och utbildningen eller deras yrkestitel godkännas

På öppna förskolan i Nora träffade vi Ramja och hennes barn Ibrahim sex år och Yervan 16 år som hjälpte till att tolka.
Just nu bor familjen på ett asylboende i Nora - men Ramja har en dröm om att få återgå till det arbete som hon hade i Syrien.

Genom sin dotter Yervan berättar Ramja om sin dröm.

– Min mamma spelar piano mycket och hon skulle vilja spela här också-

Erik Fällmer, samordnande rektor för nyanländarverksamheten i Kramfors, som för dagen hälsar på hos öppna förskolan visar sig gärna vilja hjälpa till med att ordna en praktikplats.

– Vi försöker kontinuerligt ha kontakt både med Migrationsverket och andra myndigheter för att reda på vilka asylsökande som har arbetat inom skolans och förskolans område.

När Ramja och Erik fått kontakt dröjer det inte länge förrän Erik Fällmer är tillbaka med goda nyheter.

– Nu har jag skrivet ett mail till alla skolor i Kramfors för att ta reda på om någon kan ta emot Ramja som praktikant.

Nästa vecka hoppas Erik Fällmer kunna lämna besked och innan dess ska också Migrationsverket ha gett tillstånd för praktiken.

Under tiden Erik har kontaktat Kramfors kommun har Ramja och Yerevan fått chansen att prata med Lars T Johansson i Sveriges Radio Västernorrlands program Sök och Finn, drömmen att ordna ett piano för Ramja att öva på verkar kunna gå i uppfyllelse efter att många lyssnare erbjudit sig att donera pianon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista