En patient behandlas hos en tandläkare. Foto: Janerik Henriksson/TT
1 av 2
En patient behandlas hos en tandläkare. Foto: Janerik Henriksson/TT
John Kristofferson, verksamhetschef för Folktandvården i Kramfors och Härnösand. Foto: Stig Edfast/SR
2 av 2
John Kristofferson, verksamhetschef för Folktandvården i Kramfors och Härnösand. Foto: Stig Edfast/SR Foto: Stig Edfast/SR

Folktandvården: Vi gör allt för att locka hit tandläkare

Folktandvården: Framåt hösten blir det betydligt ljusare
4:42 min

Tandläkare från Europa och mobila team för asyltandvård ska bli lösningen för tandläkarbristen i Kramfors och Härnösand. Men först i höst kommer det bli lättare att få en tandläkartid.

Köerna i Härnösand och Kramfors beror på en brist på tandläkare, samtidigt som asyltandvården blivit en stor påfrestning för folktandvården. De vanliga patienterna har fått vänta om läget inte varit akut.

Vi tar alltid hand om alla akuta patienter på en gång. De får tid samma dag.

Under de senaste åtta åren har man i det här området rekryterat uppemot tjugofem tandläkare.

– De stannar 2-3 år och sedan får vi rekrytera igen, konstaterar John Kristofferson. 

Varför stannar de inte?

– De har kontrakt på tre år. Många av dem kommer från Polen bland annat, och de vill komma närmare hem, säger John Kristofferson. 

Kan man inte få dem att stanna?

– Lönerna är inte det viktiga. Vi har samma problem med svenska tandläkare. Det är svårt att få hit dem. Det är lättare till större orter som Sundsvall och Örnsköldsvik, säger John Kristofferson. 

Asylsökandes rätt till akut tandvård har förvärrat köerna. Asylsökande får bara hjälp med att få bort akut smärta och bli smärtfria. Några mer avancerade behandlingar får de inte, säger John Kristofferson. 

Nu finns planer på mobila team som söker upp asylsökande, något som skulle korta köerna till folktandvården.

– Det finns planer på det. Vi kommer få fler flyktingar i år, så vi måste försöka göra något åt det här, konstaterar John Kristofferson. 

Trycket på Folktandvården kommer lätta betydligt i början av hösten, då de planerade mobila teamen är igång och de nya tandläkare som rekryterats finns på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".