cathrine jonsson, bloggare.
Cathrine Jonsson, bloggare. Foto: Anna Ahlström/SR

Som överviktig möttes Cathrine Jonsson av bortvända blickar

5:09 min

Bemötandet av överviktiga måste förändras, säger 23-åriga Cathrine Jonsson från Sundsvall som gått ner 70 kilo på ett par år och märker att människor bemöter henne på ett annat sätt idag.

Vilken erfarenhet har du? Hur blir du som överviktig bemött? Berätta i kommenteringen eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se 

Mer än hälften av Västernorrlänningarna räknas som överviktiga eller feta, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Men hur människor som är överviktiga blir bemötta är inget det pratas särskilt mycket om.

I förra veckan skrev Cathrine Jonsson blogginlägget ”Låt oss prata om att vara tjock”. När hon gick ner 70 kilo i vikt började människor se på henne på ett annat sätt.

– Människor är vänligare, ler mot mig och småpratar. Det gjorde de inte förut, då tittade de bort från mig och låtsades som att jag inte var där, säger hon.

Cathrine Jonsson berättar till exempel om en granne som hon träffade häromdagen och som berättade att hon inte ville titta på Cathrine när hon var som störst.

– Hon var rädd att jag skulle tro att hon stirrade på mig för att jag var tjock. Det finns de som tyckte att jag såg läskig eller elak ut också. Det är sådana fördomar som vissa har mot tjocka, att de inte är lika mycket människor som en smal.

Cathrine möts idag ibland av människor som säger att hon blivit fin när hon gått ner i vikt och det kan göra henne ledsen.

– Den tjocka tjejen är fortfarande jag. Jag var lika fin förut i så fall, jag såg likadan ut, det var bara lite mer av mig då, säger hon.

Cathrine har alltid varit överviktig, men när hon var yngre tänkte hon inte på hur människor bemötte henne, utan det är först nu som hon har börjat reflektera över det.

Hon beskriver det som att hon var den roliga vännen och humorn var något hon använde för att bli sedd.

– När jag var tjock och var med mina kompisar fick jag inte samma uppmärksamhet från till exempel killar. Man ser det i filmer också, där är det ofta en huvudperson och en tjock kompis. Den kompisen får ofta vara rolig. Det är samhället som lagt upp idealen och passar man inte in där blir man inte behandlad som alla andra.

Att börja prata om hur människor ser på överviktiga är ett steg i rätt riktning menar Cathrine Jonsson.

– Det måste pratas mer om det här. Att det finns människor som blir behandlade som luft är fel. Alla ska behandlas lika, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista