Entrén till Örnsköldsviks kommunhus Kronan. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
Göran Wåhlstedt (V) Foto: Sara Johansson/SR
2 av 2
Göran Wåhlstedt (V) Foto: Sara Johansson/SR

Nämnd begär sex miljoner extra till skola och förskola

För att komma till rätta med ekonomin inom skola och förskola i Örnsköldsvik beslutade Bildningsnämnden igår om besparingsåtgärder på sex miljoner - men också att begära ytterligare sex miljoner från fullmäktige.

Att nämnden ska äska extrapengar dök upp som ett nytt förslag från S och V vid mötet igår och man motiverar det med att det är för att täcka ökade lokalkostnader.

– Vi växer överallt inom skola och förskola, på alla håll, och vi tvingas förändra i skolan, säger Göran Wåhlstedht (V), mötesordförande vid Bildningsnämndens möte.

Men nämnden behöver ändå spara pengar och det ska bland annat ske genom en höjning av förskoleavgiften. Förslaget från förvaltningen om att spara 3 miljoner på Kulturskolan sänkte nämnden 1 miljon.

Däremot föreslår nämnden att vuxenutbildningen och gymnasiet ska spara 1,5 miljoner var, och även administration ska dra ner på 1,5 miljoner i kostnader.

På så vis kommer man få ett slutresultat på plus 2 miljoner kronor för 2016 och det för att täcka tidigare underskott, berättar Göran Wåhlstedht.

Förslaget ska nu vidare till kommunstyrelsen för beslut i mars.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista