Katharina Sandström, dietist vid landstinget Västernorrland,
Katharina Sandström, dietist vid landstinget Västernorrland. Foto: Anna Ahlström/SR

Många sätt att mäta övervikt på

3:16 min

Över hälften av alla Västernorrlänningarna räknas som överviktiga eller feta, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Under åren har det funnits många sätt att mäta övervikt på. Den vanligaste metoden är att räkna på BMI, body mass index.

Att använda BMI, där man mäter längd och vikt och får ut ett värde som säger om du är överviktig eller inte, menar vissa är ett trubbigt sätt att mäta övervikt på. Är man vältränad och har mycket muskler kan man till exempel räknas som överviktig. Ändå används ofta BMI för att beskriva människors övervikt.

– När det görs studier använder BMI för man ser att högt BMI ändå ofta stämmer överens med risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Katharina Sandström, dietist vid landstinget Västernorrland.

Under åren har det kommit många sätt att mäta övervikt på. Allt från magomfång, bukhöjd, benstommen, en tång som mäter fett till vågar som mäter fettprocent. Inom landstinget används oftast magomfånget som ett mått.

– Vi brukar mäta midjan eftersom det är en enkel metod, säger Katharina Sandström.

Och ett annat sätt som också är bra för att bedöma om någon är överviktig är att titta på personen.

– Man ska inte bara stirra sig blind på BMI. Men vissa vill ha ett mått, så de vet hur mycket de ska minska i vikt för att få bättre hälsa eller hur många centimeter man ska minska i midjan, säger Katharina Sandström.

En fråga som också ofta diskuteras är vad är bäst: att vara smal och otränad eller överviktig och tränad? Enligt Katharina Sandström är det alltid bättre att träna.

– Det är bättre att träna och ha vikt än att vara mager, röka och göra ingenting. Då är det hälsosammare att vara överviktig och träna, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista