Våg med fötter. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Smal, normal eller tjock? Vikten bestämmer hur vi bedöms och rangordnas, enligt forskaren Aimée Ekman. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Din vikt påverkar hur du blir bemött

4:55 min

Överviktiga och feta människor bemöts ofta sämre än normalviktiga och kan missgynnas i samhället. Det visar avhandlingen Ett fett liv.

Aimée Ekman, lektor vid avdelning för beteendevetskap och social arbete vid hälsohögskolan i Jönköping, har skrivit avhandlingen och träffat många överviktiga som berättat om sina erfarenheter.

– Överviktiga bemöts ofta på ett negativt sätt. Det kan vara att man blir uttittad eller att människor skämtar om en. Det ses inte ens som något fel att bemöta en person på ett taskigt sätt, säger hon.

Aimée Ekman menar att det handlar om en viktordning, en struktur som gör att människor privilegieras om de är smala och missgynnas som överviktig.

– Det har inte alltid sett ut så här, utan det är något som accelererat på senare år. Till exempel när min pappa, som är 70 år idag, växte upp blev han lite gödd. Man ville att han skulle se lite mullig ut för att man skulle se att hans mamma tog hand om honom, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista