Angel Villaverde MP miljöpartiet Sundsvall. Foto: Anders Brunberg
Angel Villaverde MP miljöpartiet Sundsvall. Foto: Anders Brunberg

Första dagen i rätten för Angel Villaverde

2:01 min

Idag ska Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) inför domstol i Lima i Peru, där han suttit fängslad sedan slutet av december.

Förhandlingen idag är en form av förberedande domstolsförhandling där åklagaren ska presentera vad Angel Villaverde står anklagad för. 

– Vi är väldigt, väldigt glada över att det blir en första domstolsförhandling för vi har hela tiden varit oroliga för att det här ska dra ut på tiden utan att någonting händer, säger partikamraten Jon Karlfeldt.

Enligt hans advokat i Peru som Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika, Lotten Collin, pratat med, så är det samma anklagelser som Villaverde friades från på 90-talet men där det nu ska upp igen då flera av dom lagar som gällde då har ändrats och många domar har rivits upp i samband med landets demokratiseringsprocess.

Åtalet mot Villaverde gäller terroristanknuten verksamhet enligt uppgifter till Utrikesdepartementet. Enligt advokaten handlar det om att Villaverde var engagerad i kommunistpartiet i Peru och anklagas för samröre med guerillan.

Enligt Jon Karlfeldt mår Angel Villaverde efter omständigheterna bra men är såklart påverkad av över en månad i häkte. Villaverdes hustru är också på plats i Peru inför rättegången idag och advokaten kommer  under förhandlingen att begära att Villaverde släpps på fri fot, då han är inställd på att medverka i de fortsatta förhandlingarna och inte har några intentioner att avvika. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista