Forbonden Lennart från Matfors med sin häst Kohl. Foto: Privat
Forbonden Lennart från Matfors med sin häst Kohl. Foto: Privat

Forbonde från Matfors på väg till Röros

2:32 min

Att med häst och släde förflytta sig från Klövsjö i södra Jämtland genom Härjedalen till Röros marknad är en resa på ca 20 mil. Något som sydjämtar, hälsingar och härjedalingar gjorde för att byta varor vid marknaden. Just nu färdas flera forbönder den historiska rutten med häst och släde. 

Lennart Östberg från Matfors som tillsammans med sin häst Kohl gör resan från Klövsjö till marknaden i Röros. En resa på cirka 20 mil som tar sin tid när färdmedlet är häst och släde.    

– Idag har vi den längsta dagsetappen som är på 5-6 mil. Övriga etapper är på ca 3-3,5 mil. Det blir många timmar i släden.

När ska ni vara framme?

– Vi ska vara på plats i Röros på tisdag klockan tolv. Då invigs hela marknaden i och med att vi kör in i staden. Då ansluter även andra ekipage från Sverige och Norge som gör precis som oss och kör till Röros marknad. Det påstås att det här kan vara världens största samling av körhästar.

Varför gör ni det här egentligen?

– För att återuppliva den gamla forbonde traditionen.  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista