Olof Röhlander i P5 Kväll Foto: Jan Röhlander
1 av 2
Föreläsaren och före detta pingisspelaren från Matfors, Olof Röhlander. Foto: Jan Röhlander
JO Waldner spelar bordtennis. Björn Larsson Rosvall / TT
2 av 2
Nu är det över. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Olof Röhlander om J-O Waldners fantastiska psyke

2:13 min

Ikväll går världens största pingisstjärna i pension. J-O Waldner kliver av efter 38 år och en som kommer att vara på plats i Liljeholmshallen är Olof Röhlander, mental coach från Matfors och före detta pingisspelare.

– Jag minns uppvärmningen under en av SM-finalerna hur avspänd han var inför matchen. Vi andra gjorde av med så mycket energi redan innan i form av nervositet och spänning men han hade någon slags lekfullhet. 

Olof Röhlander tog SM-silver i lag med Falkenberg 1995. Guldet gick till Kalmar, med Jan-Ove Waldner i laget.

Vad gör att han skiljer sig från andra, mentalt?

– Många har diskuterad av hans bollsinne och split vision men jag är mer fascinerad av den psykiska färdigheten. Han har en förmåga att koncentrera sin energi när det behvös. 

Mañanakänslan, hur viktig är den för honom och människor över huvud taget?

– Hade J-O velat åka ut och föreläsa om hur han tänker hade det nog varit står efterfrågan. Jag får känslan av att han alltid haft en inbyggd sorglöshet, en förmåga att koncentrera sig på det som är viktigt just nu. Att släppa och till och med glömma. Han hade en förmåga att betona segrar.

– Jag ser honom som en enorm optimist och en person som tycker om att leva. 

Ikväll kommer Olof Röhlander att vara på plats i Lileholmshallen för att se J-O göra sin sista match. Det ryktas även om att Björn Borg och Ingemar Stenmark ska vara på plats för att tacka av pingishjälten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista