Sidensjögården
Välfärdsförvaltningen föreslår nedläggning av Sidensjögården. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Landsbygdsutvecklaren vill se noggrann konsekvensanalys

Lena Lindström: "En mängd olika faktorer man bör titta på"
1:33 min

Vad händer med byarna Moliden och Sidensjö, utanför Örnsköldsvik, om vård- och omsorgsboendena med ungefär 100 anställda flyttas därifrån?

Tjänstemännen på vård- och omsorgsförvaltningen föreslår en nedläggning av de två vård- och omsorgsboendena.

– Blir det verklighet av det här, så är det väl frågan om det inte blir en åderlåtning av samhället, sade molidenbon Stig Lindblad efter mötet om äldreboendets framtid som ägde rum på onsdagskvällen.

Hans oro möts av förståelse från Örnsköldsviks kommuns landsbygdsutvecklare Lena Lindström.

– Det är jättesvåra beslut, så det är helt naturligt att man reagerar och agerar i bygden, säger landsbygdsutvecklare Lindström.

Så mycket landsbygdsutveckling skulle det nu inte vara att flytta två stora arbetsplatser - närmare 100 anställda skulle beröras - från Moliden och Sidensjö. Lena Lindström tycker att kommunkollegorna på vård- och omsorgsförvaltningen noga ska undersöka vilka konsekvenser nedläggningarna kan få.

– Man kan titta på hur många av de som jobbar där som också bor på bygden. Det är skillnad i konsekvens om det är många eller få. Får det här betydelse för fastigheterna och deras värde på sikt? Om det finns en dagligvarubutik, frisörer, bilverkstäder. Det finns en mängd olika faktorer man bör titta på. Kollektivtrafik, förskoleplatser bland annat, säger hon.

Allt detta måste ställas mot hur väl lämpade Mogårns och Sidensjögårdens lokaler är för att ha till modern äldrevård och -omsorg med exempelvis krav på handikappanpassning och god arbetsmiljö för personalen. Lena Lindström är förvissad om att vård- och omsorgsförvaltningen kommer att ta med allt i sin konsekvensbeskrivning.

– Helt övertygad om att man gör det. Jag har fått förfrågan nu på morgonen från förvaltningen om att ge dem parametrar såsom de jag beskrivit nu, så visst kommer de att göra det, säger hon.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".