Räddningstjänsten på plats vid misstänkt brand på Alnö. Foto: AC Carlsson/SR
1 av 2
Foto: AC Carlsson/SR
Örjan Stenlund, brandmästare på Räddningstjänsten i Medelpad.
2 av 2
Örjan Stenlund, brandmästare på Räddningstjänsten i Medelpad. Foto: Billy Abraha/SR

Rekordmånga onödiga automatlarm

Räddningstjänsten: Det är ett problem
2:08 min

Räddningstjänsterna i Västernorrland åker ut på rekordmånga onödiga automatlarm. År 2014 var det 946 utryckningar som inte krävde någon räddningsinsats – och så många har det inte varit sedan man började mäta år 1998.

Idag kostar det 2100 kronor att orsaka ett onödigt automatlarm, kan en höjning minska antalet onödiga utryckningar? Har du orsakat ett larm någon gång? Berätta!

Cirka 93 procent av alla utryckningar på automatlarm som Räddningstjänsterna i Västernorrland åker ut på är onödiga, enligt siffrorna från 2014, som är den senaste statistiken från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Det här är ett problem, enligt Örjan Stenlund, brandmästare på Räddningstjänsten i Medelpad.

– Det är absolut ett problem och det har varit ett problem i många år, säger han.

Enligt Örjan Stenlund är det vanligt att automatlarmen går igång när hantverkare jobbar i närheten av ett larm. Det är också vanligt med onödiga larm i samband med matlagning.

De onödiga larmen är vanligast på skolor, men det är också vanligt med onödiga larm på hotell, inom handeln, vården och industrin.

– Man tappar förtroendet på de ställen där larmen ofta går igång, man tar inte larmen på allvar, säger Örjan Stenlund.

Kan det också göra så att ni kommer sent till ett skarpt larm? 

– Så kan det vara. Om vi får ett automatlarm en bit ifrån brandstationen och sedan får vi ett nytt larm på motsatt sida av brandstationen så kan det påverka. Det kan ju bli en större brand och då kan vi behöva våra resurser på ett bättre sätt, säger han.

Idag kostar det 2100 kronor om man orsakar ett onödigt automatlarm som räddningstjänsten i Medelpad rycker ut på.

– Vi behöver se över den summan. Är det kanske en försumbar summa så att det inte ger effekt? Det kan vi titta på och det har vi också planer på att att göra, säger Örjan Stenlund.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".