Petter Österlund, Sundsvalls Museum
1 av 4
Petter Österlund, Sundsvalls Museum arrangerar utställningen om Ingrid Bergman. Foto: Ulf Thonman/SR
I Stöde hittade Petter Österlund material till utställningen, här bröllopsporslin och en av Ingrids klänningar som finns kvar.Foto: Ulf Thonman/SR
2 av 4
I Stöde hittade Petter Österlund material till utställningen, här bröllopsporslin och en av Ingrids klänningar som finns kvar.Foto: Ulf Thonman/SR
En av Ingrids klänningar; "Som den lilla svarta fast med blommor"
3 av 4
En av Ingrids klänningar; "Som den lilla svarta fast med blommor". Foto: Ulf Thonman/SR
Petter Österlund vid klassisk bild av Bogart/Bergmanbild
4 av 4
Petter Österlund vid klassisk bild av Bogart/Bergmanbild. Foto: Ulf Thonman/SR

Unik Ingrid Bergmanutställning på Kulturmagasinet

Petter Österlund: Ingrid var sig själv
2:45 min

Nu visas en utställning om Ingrid Bergmans liv - The rise and fall of Ingrid Bergman - and rise! på Kulturmagasinet i Sundsvall. Med bland annat unika bilder från bröllopet i Stöde. 

I fjol skulle Ingrid Bergman ha fyllt 100 år - i samband med det satte konsthallen Strandverket i Marstrand upp en stor hyllningsutställning om henne - The rise and fall of Ingrid Bergman - and rise! Nu kommer den till Sundsvall.

Men publiken i Sundsvall får även se ett unikt material som Petter Österlund vid Sundsvalls Museum, tagit fram. Bilder från bröllopet mellan Petter-Aron och Ingrid i Stöde kyrka, porslinet man åt på den där dagen i juli 1937 och en av Ingrids klänningar och mycket mer.

– Ingrid hade en stark relation till Stöde, hon hade själv ingen familj. Hon limmade upp väldigt mycket med familjen och regionen och blev en integrerad del av Stöde - ända tills skandalen när hon lämnade familj och barn för Rosselini i slutet av 40- talet, berättar Petter Österlund.

Hennes moraliska förfall blev ett samtalsämne för den amerikanska senaten.

Det är många föremål med anknytning till Ingrid Bergman som samlats in. Bland annat servisen som användes under bröllopsmiddagen.

– Det är fantastiskt att det finns kvar och att det har kommit fram, att folk har sparat det. Men det är lite grå-blått porslin som var med på bröllopsmiddagen, samt två placeringskort. Det är alltså prästen och hans fru.

Sedan är det den här vackra klänningen. Du sa att du inte kommer i den?

– Nej, men i längden skulle den nog nästan passa mig, Ingrid var alltså 1.80, hon var en lång kvinna! Den här klänningen har alltså legat sedan 1940- talet och den är fantastiskt vacker. Det är den lilla svarta fast med färg.

Har det varit svårt att få ihop alla saker?

– Jättesvårt! Det har legat som en blöt filt över Stöde, Ingrids svek. Hon lämnade ju, hon stack, hon blev en svikare. Så sent som 2009 skrevs en artikel i Dagbladet där det står "Är det verkligen något att fira det här, en kvinna som betedde sig på det sättet".

En bröllopsbild när paret kommer ut ur kyrkan har länge gäckat de som följt Ingrid Bergmans liv. 

– Det är Petter och Ingrid som kommer ur kyrkan 1937 i Stöde. Den är intressant för fotografen har varit okänd. Men jag har kommit på vem det är. Och jag avslöjar det när utställningen öppnar i morgon lördag, säger Petter Österlund hemlighetsfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".