Båda bilarna hamnade på taket i vattnet. En kvinnlig polis omkom. Foto: Rolf Höjer/TT
Båda bilarna hamnade på taket i vattnet. En kvinnlig polis omkom. Foto: Rolf Höjer/TT

Polisen förvånad över åklagarens misstankar mot vakthavande befäl

1:50 min

Polisen har fullt förtroende för det polisbefäl som misstänks för tjänstefel i samband med olyckan i Fredrika då en polis omkom efter en biljakt. Presstalespersonen är förvånad över misstankarna. 

– Den här polisen är kvar i sin ordinarie tjänst och polismyndigheten har fullt förtroende för honom, säger Börje Öhman, Polisens presstalesperson i region nord.

På Twitter har du i en diskussion idag skrivit att du är förvånad över åklagarens beslut att delge polisbefälet misstanke. Varför är du förvånad?

– Jag sitter inne med mer kunskaper än vad som är känt och det går in i den här utredningen, så jag kan inte utveckla det mer än att jag är förvånad.

Vad är det misstänkta tjänstefelet, vet du det?

– Nej, det vet jag ju inte heller. Vad man kan säga är att det är vakthavande befälet som är ansvarigt för ett efterföljande eller förföljande. Så det är i den rollen som den här misstanken uppstår.

Börje Öhman understryker samtidigt vikten av att omständigheterna kring olyckan utreds. 

Händelsen ägde rum i början av november 2015 och förutom att en 26-årig polis från Örnsköldsvik omkom skadades även en annan polis allvarligt. Den misstänkta person som förföljdes klarade sig med lindriga skador.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista