Svenska motståndsrörelsen vid möte i Sundsvall. Foto: Mikael Andersson
Svenska motståndsrörelsen vid möte i Sundsvall. Foto: Mikael Andersson

Nazister tillåts träna kampsport på Alnöskola

0:44 min

Sedan snart ett år tillbaka har den nazistiska organisationen Svenska Motsåndsröreslen hyrt in sig i gymnastiksalen på Uslands skola på Alnö - för att träna kampsport. Och det kommer de att kunna fortsätta med.

Det var tidigare i dag som Sundsvalls Tidning avslöjade saken. Och avslöjandet har väckt starka reaktioner från inte minst föräldrar till barn på skolan. 

En mamma, som vill vara anonym, och som har en flicka på skolan, tycker att det är oacceptabelt att skolans lokaler hyrs ut till nazister. 

– Jag är arg, jag kokar. Jag kan inte släppa det här. Det känns otryggt att det finns så nära inpå, där vi lever och verkar, säger hon.

Hon menar att oavsett vad lagen säger så är det här något som kommunen borde ifrågasätta.

– Det pågår en normalisering av nazism i Sverige, säger hon.

Organisationen 5i12-rörelsen arbetar mot främlingsfientlighet och rasism och där är Anders Bergman mångårig projektledare. Han menar att det kan bli svårt för medborgarna att förstå vad som gäller när kommunen, som bygger hela sin verksamhet på demokrati, och verkar för att öka demokratin och minska främlingsfientlighet i samhället, ändå tillåter att lokaler hyrs ut till antidemokratiska och främlingsfientliga rörelser.

– Kommunen är det viktigaste demokratiska verktyget för våra invånare och då blir det konstigt att de gynnar icke-demokratiska organisationer som kanske till och med använder våld i sin propaganda, säger Anders Bergman.

I dagsläget ser den juridiska situationen ut så att det inte varit möjligt att neka en specifik grupp att hyra lokaler. Enligt likställighetsprincipen måste kommunen använda samma regler för alla vilket innebär att om de ska hyra ut lokaler så kan de inte utesluta någon grupp. 

Men Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) är inte villig att acceptera den situationen.

– Jag tycker inte att det här är ok. Jag tycker inte att vi ska hyra ut till kriminella eller nazistiska organisationer så att de ska kunna bedriva sin verksamhet där. Det är inte ok, säger han.

Han menar att de nu måste se över hur de ska kunna avbryta uthyrningen och liknande uthyrningar i framtiden. Exakt hur det ska gå till vet han ännu inte. 

– Det är något vi måste se över, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista