Biskop Eva Nordung Byström, Härnösand stift. Foto: Kerstin Stickler
Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler

Biskopen hoppas på sanningskommission

4:09 min

I en nyutgiven antologi har Svenska kyrkan samlat vittnesmål från samer som blev placerade i nomadskolan. Nu hoppas biskopen på en sanningskommission.

Eva Nordung-Byström är biskop i Härnösands stift och hon gläds över den nyutgivna vitboken som beskriver den förtryckande politiken mot samer som har bedrivits av kyrkan och svenska staten under århundraden.

– Jag hoppas att utgivandet av de här böckerna, och att det samiska folkets röster får höras ska ge sådant tryck på vår stat att vi kan bilda någon form av sanningskommission som man gjort i andra länder. 

Antologin har titeln "när jag var åtta år lämnade jag mitt hem och jag har ännu inte kommit tillbaka," och här kan man läsa vittnesmål från samer i nomadskolor om misshandel och förtryck.

– Det här är inte de enda berättelserna, det finns många fler berättelser som borde berättas och som kanske aldrig kommer att berättas.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista