En mobiltelefon där appen Periscope är öppen.
Via Periscope kan man direktsända sig själv till hela världen. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

Regler för Periscope på Ådalsskolan i Kramfors

Rektorn Ådalsskolan: Inte rimligt att smyginspela varandra
3:44 min

I många skolor ställer mobilappen Periscope till problem. Appen gör det möjligt för vem som helst att filma med mobiltelefonen och sända det live. På Ådalsskolan i Kramfors har man haft flera incidenter som krävt åtgärder på skolan.

Har du koll på hur dina barn använder Perisope? Använder du appen själv? Kommentera!

Larmen om barn som råkar illa ut på grund av live-appen Periscope duggar tätt. Men ofta synliggör den främst ungdomarnas vardag.

– Den sätter bild och ljud på de problem vi har sett i skolan, men som man inte har trott på, säger rektorn Peyman Vahedi.

Grova könsord, smygfilmningar och sexuella övergrepp. Rapporterna från landets skolor om den nya Twitterappen Periscope, som möjliggör livesändningar via mobilen, har varit många. Det handlar om ungdomar som hetsats att göra saker framför kameran för att jaga "likes" - men också en oro för att vuxna ska använda appen för att begå övergrepp mot barn.

– Ett av de största problemen är att unga tjejer visar upp sig och får bekräftelse på ett sätt de aldrig skulle acceptera i verkliga livet, säger Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors kommun, till TT.

– Grova, grova könsord kommer in i chattmeddelanden i en rasande fart. Och i appen är man beredd att acceptera den typen av bekräftelser.

Ådalsskolan har i likhet med flera andra skolor i Sverige sett elever som använt Periscope missbruka appen.

Efter att 5-6 elever spelat in lektioner, händelser i matsalen och skolkorridorer i smyg satte skolan stopp för smygfilmningar.

– Det är inte särskilt rimligt att man på en arbetsplats smyginspelar varandra. Sedan har vi elever som absolut inte ska förekomma i film, ljud eller bild överhuvudtaget, konstaterar rektorn Peyman Vahedi. 

Vår verksamhet ska präglas av trygghet och studiero. Det kan inte anses vara särskilt rogivande att veta att man kan bli direktsänd ut på nätet som får massor av anonyma kommentarer.

Genom ett intensivt värdegrundsarbete, där föräldrar, elever och skolpersonal deltagit har skolan fått stopp på beteendet och skapat en medvetenhet om konsekvenserna av att handla överilat på nätet.

– Det är inte appen, utan vad man har gjort på Periscope, som är problemet.

Enligt Peyman Vahedi är det som skiljer ut live-appen är snabbheten och möjligheten att nå ut till ett så stort antal tittare samtidigt.

– Ungdomarna hinner inte tänka när de agerar. Varenda elev hos oss som gjort fel har varit skamsen. Men de har i den stund det är gjort inte reagerat på det.

– Just Periscope går så fruktansvärt fort. Ju fortare det går, ju mer du kan direktsända och skicka ut direkt på nätet, ju mindre hinner du ju tänka efter. 

Konsekvenserna kan komma innan du ens riktigt har insett vad du gjort. Det är inte rimligt att unga ska utsättas för det här utan att få kunskapen i skolan. 


Rädda Barnen har inte fått indikationer på att just Periscope skulle utgöra en extra risk för ungdomar. Men enligt organisationen kommer ungdomars problematik upp till ytan i alla typer av sociala medier.

– Barn är utsatta för både för mobbning och sexuella övergrepp på nätet. Men det som händer i vardagen händer förstås också på internet. Är man utsatt i skolan för mobbning och kränkningar så pågår det också på internet, säger Erica Mattelin, psykolog på Rädda Barnen.

För att skydda barn från att utsättas måste vuxna in i matchen. Föräldrarna behöver lära sig apparna, och funktionerna i dem, och diskutera med sina barn hur de ska användas.

– De flesta ungdomar är väldigt medvetna om riskerna, men de kan ha svårt att koppla dem till vad de själva gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".