Patient ligger på brist och väntar på akutmottagning.
Patient väntar på akutmottagning. Foto: Erik G Svensson

Stort behov av vård på finska

1:03 min

Hur ska vården bemöta och ta hand om den stora finsktalande befolkning som finns i Västernorrland och som blir allt äldre? Det är ämnet för två temadagar på Länssjukhuset igår och idag.

Hur fungerar vården för dig med finska som modersmål? Vad är din erfarenhet? Berätta i kommenteringen! Eller mejla p4vasternorrland@sverigesradio.se.

Med ökande ålder, demenssjukdomar eller en stroke så glömmer många sin svenska helt och hållet. Både inom sjukvården och äldreomsorgen kommer det att behövas personal som förstår och kan tala finska.

Därför arrangerar Landstinget, Sundsvalls kommun och Finlandsinstitutet två vårddagar med fokus på kultur och bemötande, där vårdpersonal som pratar finska eller vill veta mer är inbjudna.

– Många får hjälp av sina barn vid läkarbesök, säger Marja-Leena Paananen från Kramfors finska förening.

Hon hjälper ofta själv till med papper som ska fyllas i på svenska. Men alla har inte den hjälpen och ibland kan det vara bättre med en professionell tolk. 

Exakt hur många som talar finska i Västernorrland är svårt att säga. Totalt finns det 700 000 sverigefinländare i Sverige. I Sundsvalls kommun är de sju procent av befolkningen, runt 7000 personer.

Men det är inte bara språket som ställer till det utan sjukvårdspersonal behöver också känna till kulturella skillnader, till exempel det att många äldre finsktalande bär på traumatiska minnen från krigstiden.

När vi träffas i Finska föreningen så börjar människor spontant berätta om hur det var i barndomen, om hur det var under kriget och hur det var att komma till Sverige. Vi har några krigsbarn här också. Det är inte lätta minnen att ha.

De här minnena kan också bli svårare vid ålderdom och demenssjukdomar och kräva inte bara mediciner utan också rätt bemötande för att lindra depressioner och ångest.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista