Angel Villaverde (MP) är frisläppt. Foto: Angel Villaverde
Angel Villaverde utanför fängelset i Peru. Foto: Angel Villaverde

Angel Villaverde (MP) frisläppt i Peru

3:20 min

Miljöpartisten Angel Villaverde i Sundsvall har släppts fri i Peru i väntan på nya domstolsförhandlingar. Han har suttit häktad sedan slutet av december misstänkt för terrorism.

Att Angel Villaverde (MP) släppts fri bekräftas av partikollegan Jon Karlfeldt.

Under domstolsförhandlingen i torsdag begärde hans försvarsadvokat att han skulle släppas fri i väntan på nya domstolsförhandlingar. Sent i lördags kväll svensk tid släpptes Angel Villaverde ut ur häktet, men han kan inte lämna landet. 

Han är oerhört glad och lättad över att få ha kommit ut. Men att det varit en påfresande tid. Han är medtagen.

– Det är en oerhört tung anklagelse som riktades mot honom. Att han nu har släppts fri i väntan på dom är ett väldigt gott tecken, konstaterar Jon Karlfeldt (MP).

I ett uttalande i samband med frisläppandet skriver Angel Villaverde följande:

"Jag är mycket tacksam för all solidaritet som visats mig och min familj. Det har gett mig kraft att inte ge vika för det som jag fått uppleva de senaste veckorna.

Terrorism är ett ord som stigmatiserar och att bli anklagad för det är som att komma till Dantes helvete där det vid ingången står "Ni som kommer in, överge allt hopp" - och då spelar det ingen roll om man är oskyldig.

Jag är oskyldig och har redan en gång friats från misstankarna. Och jag kommer att bevisa min oskuld igen. Snart kommer jag hem!"

Nu återstår ett antal domstolsförhandlingar innan en slutgiltig dom faller. Om Angel Villaverde frias kan han återvända till Sverige tidigast om en månad, enligt Jon Karlfeldt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista