Katja och Kipa (Ingrid) Blomerus. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Katja och Kipa (Ingrid) Blomerus. Foto Ulla Öhman
Igår föresläste Katja och Kipa Blomerus för ett tjugotal vård- och omsorgspersonal på landstinget och Sundsvalls kommun. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Igår föresläste Katja och Kipa Blomerus för ett tjugotal vård- och omsorgspersonal på landstinget och Sundsvalls kommun. Foto Ulla Öhman

Kulturkrockar när romer går till doktorn

"De bemöter oss annorlunda än andra"
4:55 min

När finska romer uppsöker sjukvården så uppstår det lätt kulturkrockar och konflikter med vårdpersonalen. Många, även yngre romer, drar sig in i det längsta för att gå till doktorn.

Språkproblem ställer till det. Många av de äldre finska romerna pratar bara finska. Men det är också kulturella skillnader som orsakar problem.

När en äldre person ligger för döden på sjukhus så hör det till traditionerna att hela släkten ska komma för att ge familjen sitt stöd.

– Det här uppfattas ofta som besvärligt och till och med hotfullt av vårdpersonalen, säger Kipa och Katja Blomerus som menar att det behövs respekt från båda håll.

Om man pratar om hur man kan lösa det så behöver det inte bli något bråk, säger de. Det är inte alls meningen att alla ska gå in till patienten utan det är bara de närmaste. Övriga nöjer sig med att samlas i någon sal på sjukhuset för att stötta familjen.

Kipa och Katja är aktiva i organisationen Framtidens unga romer. Katja går klädd i den för finska romer traditionella stora kjolen medan Kipa har valt att inte bära den. Båda är i 40-årsåldern och pratar perfekt svenska. Men de säger att de fått en gammaldags uppfostran och att reglerna är viktiga att följa.

Bland reglerna, eller tabun som systrarna kallar det, finns mycket som handlar om människokroppen och som kan orsaka problem när man besöker läkaren. I princip allt under midjan på kvinnor är "orent" och förbjudet att tala om.

Kvinnorna och flickorna har alltid ont i huvudet, oavsett var man har ont. Mycket är tabulagt

Det här orsakar naturligtvis problem vid ett läkarbesök. Framförallt kan romerna inte prata om tabubelagda ämnen när flera generationer är närvarande. Det Kipa kan prata om med sin syster kan hon inte ens nämna när hennes föräldrar är med. Dit hör till exempel allt som har med graviditet och förlossning att göra.

Är det någon gång som det är tomt på romer på sjukhuset så är det när en kvinna föder sitt barn. Då kommer ingen.

Om en läkare frågar en flicka om hennes mens eller använder ord som "äggstockar" eller "livmoder" i närvaro av hennes föräldrar så kan det snabbt uppstå en hotfull stämning. Sådant pratar man inte om när båda generationerna är med i samma rum.

Kipa och Katja säger att romer ofta berättar genast för läkaren att det finns vissa saker de inte kan prata om och menar att det sedan är upp till läkaren att fråga om vad man kan diskutera. Vissa saker är lämpligare att prata separat med barn och föräldrar om, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".