Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad och Carina Ytterström ordförande Polisförbundet Västernorrland. Foto: Agneta Jacobsson/SR
Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad och Carina Ytterström ordförande Polisförbundet Västernorrland. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Polisanställda missnöjda med nya organisationen

"Det är toppstyrt från Stockholm"
0:59 min

Polisens nya organisation får svidande intern kritik. I en undersökning bland 2500 polisanställda svarar noll procent av de tillfrågade att de tycker att den nya organisationen är mer effektiv.

2 500 poliser har fått frågor om vad de tycker om den nya polisorganisationen. Svaret är en rungande sågning: Noll procent av de tillfrågade tyckte att den nya organisationen är mer effektiv.

45 procent tror tvärtom att polisernas arbete på sikt kommer att bli mindre effektivt. Resultatet förvånar inte Polisförbundets ordförande i Västernorrland Carina Ytterström.

– Nej jag är inte förvånad. Det är de signaler som vi har fått från medlemmarna, säger Carina Ytterström.

Upplevelsen bland medlemmarna, menar Carina Ytterström, är att organisationen blivit väldigt toppstyrd från Stockholm och man inte lyssnar på medarbetarna.

En av målsättningarna med den nya organisationen var att få fler poliser ute bland folk. Men det har man inte lyckats med menar Carina Ytterström. Hon får medhåll av lokalpolisområdeschef i Medelpad, Josef Wiklund. 

– Nej, det får jag nog lov att instämma med. Vi har förlorat ett antal medarbetare under året, säger han.

Han tror att man får räkna med att även 2016 kommer att bli ett ganska rörigt år. Han menar dock att området är en del av ett stort pussel att lägga ihop i den nya organisationen och att man får ge det lite tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".