Rebecka ute i sin permobil i centrala Kramfors tillsammans med Birgitta och Abbe. Foto Ulla Öhman
Det är mycket snö även på torget och gågatan mitt i centrum fast klockan närmar sig 11 på förmiddagen. Foto Ulla Öhman

Svårt att ta sig fram med permobil i Kramfors

0:58 min

Det är svårt för den som sitter i rullstol att ta sig fram i vinterväglaget. Det måste snöröjas bättre och plogkanterna måste bort, säger Rebecka Källdén som kör permobil i Kramfors.

Hur plogat är det där du bor? Går det att ta sig fram med rullator och rullstol? Berätta i kommenteringen! 

Gångvägar är ofta oplogade och det är stora plogkanter vid övergångsställena. Där fastnar Rebecka med sin permobil, trots att den har stora hjul och kraftig motor och trots att Rebecka är en van förare.

Det är väldigt vanligt med plogvallar och det ställer till det mycket.

Ibland måste hon backa tillbaka ner på gatan och hon känner sig rädd ibland när bilar och lastbilar kommer för nära. Rebecka tror att många som sitter i rullstol håller sig inne på vintrarna på grund av dålig plogning.

Det händer också att Rebecka ringer tekniska kontoret om att det behövs sand på gångvägarna. Förra veckan fick hon beskedet att det var sandat och att allt såg fint ut vid en kontroll, men Rebecka satt där hon satt med ren is under permobildäcken och tog sig inte fram.

Bak på permobilen har hon en snöskyffel som hennes assistent ibland måste använda för att hon ska komma fram. Men det har också hänt att hon fastnat helt och hållet och tvingats ringa färdtjänst.

Men då är det också problem för då måste man kunna ange en exakt gatuadress och det är inte alltid så enkelt om man sitter fast i en snödriva!

Kramfors kommun svarar på kritiken idag efter kl. 15.30 i P4 Västernorrland.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista