Här i garaget under hyreshuset ska Rebecka byta från permobil till sin manuella rullstol. Men det finns flera knepiga passager både för att ta sig in i garaget och sedan från garaget till hissen.  Foto Ulla Öhman
Här i garaget under hyreshuset ska Rebecka byta från permobil till sin manuella rullstol. Men det finns flera knepiga passager både för att ta sig in i garaget och sedan från garaget till hissen. Foto Ulla Öhman

Lång väntan på bostadsanpassningsbidrag

1:23 min

Kramfors kommun tar lång tid på sig att utreda bostadsanpassningsbidrag för handikappade. Det tycker rullstolsburna Rebecka Källdén som har väntat tio månader på svar.

Vad är din erfarenhet? Är det lång väntan på besked om bidrag att anpassa bostaden? Berätta i kommenteringen! 


Med hjälp av ett bostadsanpassningsbidrag kan den som har funktionshinder göra nödvändiga anpassningar i bostaden så att man kan bo och leva så normalt som möjligt.

Rebecka Källdén flyttade till Kramfors i april förra året och började genast söka bostadsanpassning, men bara att få ett intyg från kommunens arbetsterapeut tog ett halvår så först i november kunde hon lämna in sin ansökan.

Nu efter tio månader har hon ännu inte fått något svar på sin ansökan. Efter påstötning har hon iallafall nu fått bekräftat att kommunen tagit emot hennes ansökan.

Att kunna bostadsanpassa sin lägenhet skulle betyda mycket för Rebecka.

Min vardag är ganska så svår. Jag vill kunna ta mig till tvättstugan och få till en dusch som fungerar

Rebecka säger att hon inte är så naiv att hon tror att hon ska få alla åtgärder godkända men hon tycker att kommunen måste bli bättre på att föra dialog med henne och andra i hennes situation.

Vi fortsätter under dagen att följa Rebecka i hennes permobil då hon ska ta sig ut på stan genom snödrivor och isiga gångvägar. Vi söker också ansvariga för svar om både bostadsanpassningsbidrag och  snöröjning och plogvallar i Kramfors tätort. Dessutom träffar vi rullstolsburna Ulf Olsson i Härnösand för att jämföra om det är lika svårt i båda städerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista