Jörgen Berglund (M) oppositionsråd i Sundsvall och Peder Björk (S) kommunalråd i Sundsvall. Foto: Agneta Jacobsson/SR
1 av 2
Jörgen Berglund (M) oppositionsråd i Sundsvall och Peder Björk (S) kommunalråd i Sundsvall. Foto: Agneta Jacobsson/SR Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio
Husvagnar EU-migrantläger Sundsvall Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
2 av 2
Husvagnar EU-migrantläger Sundsvall Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Debatt mellan Björk och Berglund om EU-migrantlägret i Sundsvall

Då kommer vi inte att acceptera andra uppställningsplatser
1:57 min

Vad ska hända med EU-migrantlägret i Sundsvall? Kommunen har sagt att man ska ta ansvar för lägret, men letandet efter en annan uppställningsplats för husvagnarna har inte lyckats. Inte en enda campingägare eller markägare har kommit in med anbud.

Kommunalrådet Peder Björk (S) och oppositionsrådet Jörgen Berglund (M) debatterar frågan. 

EU-migrantlägret i Sundsvalls hamn ska utrymmas. Enligt ett beslut i Sundsvalls kommunfullmäktige ska man istället erbjuda uppställningsplatser i en mer ordnad form. Men hittills har inte ett enda anbud kommit in från campingägare eller markägare. Anbudstiden har nu förlängts till slutet av den här veckan. 

Men huruvida man ska erbjuda uppställningsplatser eller inte, är en tvistefråga inte bara i kommunen men också på nationell nivå. Regeringens tiggeriutredare Martin Valfridsson tycker inte att man ska erbjuda uppställningsplatser eller tillåta illegalt uppställda husvagnar. Rekommendationen är att man inte heller ska ge tiggarna pengar eller att kommunerna ska erbjuda barnen skolgång. Martin Valfridsson menar också att om man tillåter EU-migranterna att bosätta sig så finns en risk att det växer fram slumsamhällen. Och han får medhåll av Sundsvalls oppositionsråd Jörgen Berglund (M). Han tycker att EU-migrantlägret ska utrymmas.

– Som EU-medborgare så har man både rättigheter och skyldigheter. Man har rätt att röra sig fritt inom EU. Men man har också en skyldighet att klara sitt eget uppehälle och boende, säger han.

Men kommunalrådet Peder Björk (S) står fast vid det beslut kommunen tagit. 

– Vi är inte beredda att mitt under vintern vräka folk, säger han.

Men det nuvarande lägret som ligger mellan Mokajen och södra brofästet i Sundsvall kommer på sikt att utrymmas. Så fort en ordnad uppställningsplats finns tillgänglig. Uppställningsplatsen kommer att ha ett begränsat antal platser och de som vill bo där får betala för sig. Den kommer inte heller att vara begränsad till bara EU-migranter. Och de EU-migranter som inte vill bo där kommer att få det tuffare.

– Om de inte vill bo där så kommer vi inte heller att acceptera andra uppställningsplatser, säger Peder Björk.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".