Skidfamilj.
Katharina Fasth,Telda, Eje och Thor Mähler har åkt från Småland för att fira sportlovet i bl.a. Bjästabacken. Foto: Lennart Sundwall/SR.

Så kan du förebygga de omfattande skidstölderna

4:28 min

I länet är det många som längtar just nu efter en veckas ledighet. Just sportlovet är skidtjuvarnas högsäsong, varje år stjäls det utrustning för miljontals kronor.

Försäkringsbolaget If uppskattar att det stjäls skidgrejor, skidor och snowboards för 15 miljoner kronor per år.

Skidbackar är tacksamma platser för tjuvar, utrustning för tusentals kronor ställs i en snödriva utanför restauranger och värmestugor och lämnas obevakad av ägaren. Men det finns sätt att skydda sig.

Ett klassiskt knep är att ställa vänster- och högerskidan på olika ställen, vilket är svårare att göra med en snowboard men då finns det vajerlås att ta till. Utrustningen kan stöldmärkas med märk-dna som är spårbart. Det gör utrustningen svårare att sälja vidare och rekommenderas av polisen.

Det bästa tipset, enligt Steve Johansson skadespecialist på Folksam, är inte att inte lämna sina saker vind för våg. Inte bara i backen, utan även vid bilen och stugan.

– Som alltid, ha koll på den. Om det går att låsa fast, lås fast den. Så enkelt är det.

P4 Västernorrland träffade familjen Mähler-Fasth från Småland i Bjästa-backen under onsdagseftermiddagen. Två åksugna barn finns i familjen.

– Vi försöker att hålla koll på skidorna så gott det går, säger pappa Eje. Vi ställer skidorna utanför när vi går in ibland för att värma oss. Men det har dessbättre aldrig hänt oss något. Att vi råkat ut för tjuvar till exempel.

Tommy Nordlund har jobbat vid snöanläggningen i Bjästa i drygt 30 år.

– På den tiden har vi blivit bestulna på tre utrustningar, säger Nordlund. Jag tror att det här är ett problem för de stora anläggningarna uppe i fjällen.

Vad är ditt bästa för tips att undvika tjuvarna?

– Att ställa skidorna en bit ifrån varandra. Då blir det svårare för eventuella tjuvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista